Hranu koju ste jednom odledili nipošto nemojte vraćati u ledenicu, čak ni ako je riječ o tome da ste nešto izvadili, pa se ubrzo predomislili. Takve se namirnice mogu pokvariti, a sigurno gube okus
Ovo su namirnice koje nikada ne smijete ponovo zamrzavati
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Birajte namirnice koje jačaju vaš imunitet i štite od virusa
Zamrzavanje hrane dobra je navika jer vam omogućava da uvijek nešto hrane, pa čak i kuhanih obroka, imate pri ruci, tako da ne morate u trgovinu, no treba imati na umu da postoje neka pravila kojih se treba držati. Jedno od glavnih je ono da većinu hrane koju ste jednom odmrznuli nikada ne biste smjeli ponovo zamrzavati.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
To, među ostalim, znači da ako ste izvadili i odmrznuli namirnice od kojih ste spravili obrok, taj kuhani obrok ne biste smjeli ponovo zamrzavati, ali i da trebate biti oprezni prema svim namirnicama koje ste izvadili iz leda, pa možda odustali od kuhanja i vjerujete da su još dovoljno zaleđene da ih možete vratiti.
Naime, iako vam možda izgleda da su kristali leda još čvrsti, neke namirnice mogu se početi otapati, a možda i kvariti iznutra, pa vraćanje u led 'samo malo' odmrznute hrane također nije dobra ideja.
Evo namirnica koje nikada ne bismo smjeli ponovo zamrzavati:
1. Sladoled
Ovo je mnogima iznenađenje, no sladoled je mliječni proizvod i kad se jednom odmrzne, lako se kvari. Dakle, ako ste ga odmrznuli, nemojte ga vraćati u ledenicu i vodite računa - ako promijeni teksturu i okus, to je znak da se pokvario.
2. Voćne sokove
Kad se odmrznu, gube na kvaliteti, pogotovo koncentrati. Tako ih je teško 'obnoviti' čak i ako ih pomiješate s vodom.
3. Smoothie
Većina ih dolazi u kombinaciji s mlijekom, pa ih zapravo uopće nije dobro zamrzavati, jer će nakon odmrzavanja voće i sastojci pasti na dno. Najbolje ih je popiti odmah nakon spravljanja, no ako ste ih zamrznuli - ne vraćajte ih u led, piše Steth News.
4. Sirovo meso
Nikad ga ne vraćajte u led nakon što ste ga jednom odmrznuli, jer može promijeniti boju, izgubiti okus, ali se i pokvariti tijekom odmrzavanja na kuhinjskom pultu, pa biste u zamrzivač vratili pokvareno meso. Nakon što ga odmrznete, odmah ga termički obradite. To se odnosi ina ribu, na plodove mora i pogotovo - perad.
5. Kuhano ili pečeno meso
Nikako ga nemojte zamrzavati po drugi put, jer proteini teško podnose takve promjene temperature i mogu izgubiti strukturu. Takvo meso će izgubiti okus i izgledat će ižmikano.
6. Razne vrste salata
Zelenu salatu, kupus, ciklu i slične namirnice zapravo uopće nije dobro zamrzavati sirove, jer će postati bez okusa i gnjecavo. Jednostavno, nakon otapanja leda izaći će sva voda iz njega, a takve namirnice uvelike se sastoje od vode. Kao što nisu za zamrzavanje uopće, nipošto nisu za zamrzavanje nakon što ste ih odmrznuli.
POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Ksenijom Marinković:
Pokretanje videa...
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kad ste bolesni zaobiđite ove, inače vrlo zdrave, namirnice