Bilo da volite bijelo vino ili ste više ljubitelj crnog, sangrija se radi od obje opcije, a vrlo je osježavajuća i ukusna. Ako želite pojačati njezino djelovanje dodajte još alkohola poput kruškovca i ruma
Ovo ljeto napravite sangriju: Voćno vino idealno za partyje
Vino, narezano voće, limunov sok, liker i šećer glavni su sastojci omiljenoga latino-koktela. Sangria je voćno vino podrijetlom iz Španjolske i Portugala, a ime je dobila od španjolske riječi “sangre”, što znači “krv”, zbog crvene boje koja simbolizira strast, zdravlje i vitalnost. Mješavina vina i voća od davnina se koristila kao afrodizijak za buđenje libida. Osim uobičajenoga crnog vina može se koristiti i bijelo.
POGLEDAJTE VIDEO:Tajne uživanja u vinu
Pokretanje videa...
U nastavku slijede tri recepta za sangriju koji su odlični za ugodno ljetno druženje.
Bijela sangria
Sastojci: 3 jabuke, 1/4 dinje, 5 naranči, 3 limuna, 1 l bijelog vina, 30 dag šećera
Priprema: Narežite jabuke (neoguljene) i dinju na kockice, limun i naranču iscijedite, dodajte bijelo vino te uspite šećera. Promiješajte i stavite neka se hladi u hladnjaku najmanje tri sata. Poslužite hladno.
Sangria od šumskog voća
Sastojci: 30 dag kupina, 30 dag malina, 30 dag ribizla, korijen đumbira, l crnog vina, 30 dag šećera, 3 limuna
Priprema: Kupine, maline i ribizle očistite te prelijte litrom vina i pospite šećerom. Iscijedite limun pa dodajte u mješavinu. Ogulite đumbir, naribajte ga pa umiješajte i ohladite.
Savjet: Poslužite sangriju dobro ohlađenu te ukrasite listićima metvice i ploškama agruma.
Sangria s rumom, kruškovcem i votkom
Sastojci: 2 litre crnog vina, 300-500 g šećera (po želji), 1-2 bočice Kruškovca, 1-2 bočice votke, 1 bočica ruma, 1 litra prirodnog soka od naranče, 1 litra mineralne vode, sezonsko voće: jabuke, grožđe, naranča...
Priprema: U velikom loncu pomiješajte šećer, vino, rum, votku, kruškovac i voće te ostavite da tako odstoji par sati. Dodajte sok od naranče i mineralnu vodu te sve dobro promiješajte i ostavite da odstoji na hladnom mjestu te promiješajte svakih pola sata. Poslužite rashlađenu u visokim čašama sa žlicom za voće.
Savjet: Što dulje držite voće u sangriji, to će ona biti ukusnija. Naravno, možete u nju staviti kockice leda kako bi bila što više osvježavajuća.