Svi bi trebali kupiti najskuplji lonac i tavu koju si mogu priuštiti jer je vrlo velika razlika između suđa s aluminijskim prijemazima i nehrđajućeg čelika, ističe Tom Colicchio
Ove 3 vrste lonaca i tava svi trebaju imati u svojoj kuhinji
Tom Colicchio, nagrađivani chef, vlasnik restorana i sudac u reality cooking showu Top Chef otkrio je koje vrste lonaca i tava trebaju svi imati te kakvo suđe bi trebali kupovati.
1. Kupite najbolje što si možete priuštiti
- Razmišljajte o loncima i tavama kao o investiciji. Ako kupite nešto visoke kvalitete, mogu vam trajati cijeli život. U kuhanju je vrlo važan prijenos topline. Nekvalitetno dno prenijet će toplinu prebrzo i potom ohladiti tavu. Želite imati suđe koje će moći zadržati razinu topline u tavi. Najvažnije je zadržati toplinu, a potom naučiti kako njome manipulirati. I zato je važno imati vrlo dobre lonce i tave - priča chef Colicchio.
Radije bih imao tri kvalitetna komada suđa nego set od 24 lonca i tave koje su jeftine i nekvalitetne. To je velika razlika, dodaje ovaj kuhar.
2. Materijal je jako bitan
- Druga velika razlika u suđu je materijal - nehrđajući čelik vs. suđe s aluminijskim prijemazom. Nehrđajući čelik je bolji i dugotrajniji. Zadržava toplinu bolje. Ako možete nabaviti suđe koje između čelika sadrži i bakar, to je još bolje. To je također, i skuplje. Postoji puno proizvođača koji rade visoko kvalitetne lonce i tave. Pronađite onog koji volite. Uvijek provjerite prianjaju li poklopci dobro uz njih. Velika razlika između alumijskog prijemaza i nehrđajućeg čelika je to što nehrđajuči čelik ne mijenja oblik. Suđe s aluminijskim prijemazom s vremenom se udubljuje i stvaraju se "džepovi". To je velika razlika. No stvarno, samo nađite najbolji koji si možete priuštiti - objašnjava Colicchio.
3. Ovo su 3 ključna komada u kuhinji:
- Da sam ja mladi kuhar, nabavio bih si jedan lonac za umake, jedan veliki lonac za juhe i jednu tavu za prženje i pečenje. S tim bih počeo, a to bih s vremenom nadograđivao - otkrio je za Business Insider.