Moja gošća stigla je izgledajući jednako elegantno kao i okolina. Ipak, svako očekivanje gracioznog objedovanja brzo se izjalovilo kada je počela jesti, prisjetila se britanska autorica Jo Bryant
Otmjene dame ne jedu ovako: 'Trpala je delikatni rižoto u usta poput ložača koji baca ugljen'
Toliko modernih žena ima užasno ponašanje za stolom - ali sve se može popraviti - uključujući čačkanje zuba, podrigivanje, srkanje i lizanje pekmeza s noža...
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Sastanak za ručak s poštovanim poslovnim kontaktom bio je na njezinom kalendaru već neko vrijeme. Nikada se nisu upoznali, ali divila se njezinom ogromnom uspjehu i jedva je čekala da je osobno upozna.
Činilo joj se ispravnim da se nađu u jednom od najboljih londonskih restorana - na mjestu gdje snježno bijeli stolnjaci, svjetlucavi kristali i ukusni cvjetni središnji dijelovi odišu bezvremenskom elegancijom.
- Moja veličanstvena gošća stigla je izgledajući jednako elegantno kao i okolina. Sva vješto našminkana i u sofisticiranom dizajnerskom odijelu s hlačama. Ipak, svako očekivanje gracioznog objedovanja brzo se izjalovilo kada je počela jesti svoj obrok. Iskreno govoreći, njezino ponašanje za stolom natjeralo bi gladno dijete da se trzne. S glavom pognutom prema tanjuru, trpala je delikatni rižoto od gljiva u usta poput ložača koji baca ugljen u kotao parnog stroja - priča Jo Bryant, britanska autorica mnogih knjiga o bontonu i modernom ponašanju koja redovito piše za novine, časopise i blogove, a često se pojavljuje i na televiziji.
Jedva zastajući da dođe do daha, njezina gošća neprekidno je brbljala punih usta i čačkala zube. Žureći kroz sastanak, nije mogla pobjeći dovoljno brzo - otišla je s raspadajućim poštovanjem prema ženi kojoj se toliko divila.
Kliše je reći da maniri, bolje rečeno, maniri za stolom - ne koštaju ništa. Ipak, nevjerojatno je koliko ljudi, prema zadanim postavkama ili namjeri, pokazuju potpuno zanemarivanje pristojnog ponašanja dok jedu.
I dok smo nekoć mislili da je takvo ponašanje rezervat nerekonstruiranog muškarca, čini se da značajan broj žena sada također ima navike objedovanja koje izazivaju gnušanje.
- To je nešto što, kao stručnjak za bonton, smatram zbunjujućim i obeshrabrujućim - kaže Jo koja je provela desetljeće rada kod Debrett'sa kao učitelj bontona; a kao autorica više knjiga o bontonu uči ljude, među ostalim, i ponašanju za stolom.
Pita se jesu li oni koji ne uspiju u ovom pogledu možda bili dobro poučeni kao djeca.
Trebali bismo biti pristojni, kao i poštivati hranu i one koji su je pripremili.
- Vjerujte mi, ako podignete vilicu u susret ustima, a ne spustite usta u susret s vilicom, jamčim vam da ćete imati mnogo urednije iskustvo objedovanja - savjetuje Jo, a to bi ujedno moglo pomoći da pronađete romantiku, budući da je jedno istraživanje pokazalo da je 74 posto muškaraca reklo da bi odbili drugi spoj ako maniri partnera za stolom nisu na visini.
Možda današnjim ženama nedostaje dobrih manira za stolom jer smo svi siromašni vremenom i mnogi od nas su se navikli jesti na brzinu. Mogli bi zgrabiti ručak za radnim stolom ili pojesti nešto stojeći u kuhinji, dok se pokušavamo uklopiti u ostale potrebe kućanstva.
Kao rezultat toga, prilike za zajedničko objedovanje - kada su naši maniri na vidjelu - rjeđe su. U međuvremenu, budući da jedenje pruža veliki prostor za odvratno ponašanje - bilo da se radi o struganju čokoladnog moussea prstima ili čačkanju zubima tražeći zalutale listove salate - nedostatak prakse ne uspijeva obuzdati loše ponašanje.
Ova kultura žurbe također se prelijeva u razgovor s punim ustima.
Umjesto da prvo progutamo prije izražavanja stajališta, pretpostavljena je mudrost da ono ne može čekati; da je sve tako brzo - nemamo vremena razmišljati, zato govorimo.
Kao da vidimo neku vrlinu u tome što smo prezauzeti da bismo usporili, pravilno jeli i ljubazno slušali svoje goste za večerom. Ili je to možda strah da ćemo izgubiti priliku da iznesemo svoje stajalište, osim ako odmah ne odgovorimo...
- Uostalom, predugo se ženama govorilo da se prilagode. Sada uzvraćaju udarac. Do točke u kojoj mnogi osjećaju da su jednostavno prezauzeti ili previše važni da bi se pridržavali dobrih manira za stolom - kaže ona.
Ovo je trofejno ponašanje koje kaže 'pravila su za male ljude - ne vrijede za mene'.
- Jedna žena koju poznajem, vrlo glasna i tvrdoglava, će pričekati dok joj se usta ne napune prije nego što kaže nešto. Kao da je drama prskajućeg gnjeva ili snažnog optuživanja nekako pojačana hranom koja joj se vrti oko usta poput perilice rublja u punoj centrifugi - dodaje Jo.
Važno je naglasiti da ono što vidi nije nedostatak bontona, kao što je korištenje ribljeg noža za jedenje odreska ili nepravilno odmotavanje salvete.
- Ne, govorim o sve većem broju žena koje jednostavno ne znaju, ili ih nije briga, pristojno se ponašati za stolom. Bilo da se naginje nad sugovornicima da bi, nepozvan, prebirao po tuđoj hrani ili sretno podriguje za stolom - istaknula je.
Neki, naravno, možda nisu svjesni da to čine.
- Morala sam ponovno obučiti prijateljicu kako piti čaj jer nije imala pojma da tako glasno srče - dodaje Jo.
Jedan od trenutaka kada se najviše iznenadila lošim manirima dame za stolom bio je tijekom radnog doručka s novinarkom.
- Večerali smo čaj i pecivo, a za to vrijeme ova sofisticirana, velegradska profesionalka neprestano je lizala pekmez s noža. Jedino objašnjenje koje sam mogla pronaći je da je možda mislila da se pravila ne računaju, budući da je ovo bio doručak i usputno druženje. I to leži u srži ovog problema. Kada su loši maniri rutina, oni stvaraju navike kojih se teško riješiti - ističe.
Teško je, ali ne i nemoguće.
Zapamtite da nitko ne primjećuje dobre manire. Ali loši će biti vaš zaštitni znak, prenosi Daily Mail.
POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'TKO MI BOLJE KUHA?'