Ljeto s Podravkom: Jeger u kombinaciji s osvježavajućom salatom odličan je izbor za jutarnje buđenje, a Njoki alla italiana unijet će pravo veselje u vašu kuhinju
Osvježavajući obrok za dobro jutro, a slasni njoki za ručak
Osvježavajući obrok za dobro jutro
Jednostavno/30 minuta/za 4 osobe
Sastojci: 1 konzerva Kukuruza šećerca Podravka (280 g), 120 g feta sira, 250 g matovilca, 40 g mladog luka, 100 g rotkvica, 100 g svježeg krastavca, sol, 1 žlica narezanog kopra, 80 ml svježe iscijeđenog soka od grejpa, 2 jaja, 1 Mini Jeger Podravka (350 g)
Priprema:
Kukuruz šećerac ocijedite i isperite pod mlazom tekuće vode. Fetu narežite na kockice. Matovilac operite, a mladi luk, rotkvicu i krastavac narežite na kolutiće. Sve zajedno izmiješajte, posolite, posipajte s koprom i zalijte sokom od grejpa. Jaja kuhajte u kipućoj, blago posoljenoj vodi 10 minuta. Tvrdo kuhana jaja ogulite i izvadite žumanjak. Pripremljenu salatu posipajte razmrvljenim žumanjkom. Na tanjuru za posluživanje narežite jeger i poslužite s ljetnom osvježavajućom salatom.
Savjet: Umjesto sokom od grejpa, salatu možete začiniti tekućim jogurtom.
Njoki alla italiana
Popečena panceta s njokima unijet će pravo veselje u vašu kuhinju, zamirisat će umakom od bosiljka, a parmezan će dati završni ton ovom jednostavnom mediteranskom savršenstvu.
Jednostavno/15 minuta/za 4 osobe
Sastojci: 2 žlice SMS Ekstra djevičanskog maslinova ulja, 1 srednji luk (80 g), 60 g Pancete Podravka, 2 češnja češnjaka, 1 Umak s bosiljkom Podravka (410 g), 2 žlice svježeg bosiljka, 1 kg Zamrznutih krumpirovih njoka Podravka (2x500 g), Parmezan za posluživanje
Priprema:
Ulje zagrijte u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i narezanu pancetu. Popecite miješajući oko 5 minuta ili dok luk ne omekša. Dodajte protisnuti češnjak i popecite još 30 sekundi. Dodajte umak s bosiljkom i pirjajte oko 2-3 minute ili dok umak ne zavrije. Umiješajte svježi, nasjeckani bosiljak. Zamrznute njoke skuhajte u posoljenoj vodi. Topli umak od bosiljka poslužite s njokima posipan naribanim parmezanom.
Savjet: Umak možete slobodno poslužiti i uz tjesteninu, rižu ili kuhani krumpir.
Savjet nutricioniste: Kristina Jurić, dipl.ing. nutricionizma
Osvježavajući doručak za dobro jutro donosi oku ugodne i nepcu poželjne namirnice: matovilac, rotkvicu, mladi luk, krastavce, kukuruz šećerac koji je dobar izvor vitamina C, minerala, fosfora i mangana te prehrambenih vlakana, feta sir, grejp i jaja. Uz ljetnu osvježavajuću salatu poslužite narezani Podravka jeger, koji svojom kvalitetom i prepoznatljivim okusom već tradicionalno osvaja potrošače svih uzrasta, sastavni je dio raznih kreativnih kulinarskih rješenja i obrok koji je uvijek pri ruci u hladnjaku, a koji možete konzumirati bez dodatne pripreme.
Za ručak preporučamo njoke alla italiana gdje se aromatičnost bosiljka posebno ističe uz rajčicu, a panceta zaokružuje mediteranski užitak. Listovi bosiljka imaju slatkasto aromatičan miris i pomalo su oštrog, premda ugodnog okusa. Eterično ulje bosiljka sadrži antiseptičke sastojke koji uništavaju štetne bakterije u hranio i sprječavaju njihov rast. Osim što poboljšava okus i obogaćuje miris mnogih jela, bosiljak povoljno utječe na zdravlje organizma, potiče apetit, povoljno utječe na probavu i ravnotežu crijevne flore. Panceta je trajni suhomesnati proizvod dobiven procesima soljenja, sušenja, zrenja i dimljena svinjetina. Sama riječ panceta dolazi od talijanske imenice "pancia" što znači "trbuh" i jedan je od glavnih predstavnika tradicionalne dalmatinske gastronomije.