Na uzorcima kriški limuna iz čaša uzetih odmah nakon posluživanja istraživači su našli bakterije E. coli, Helicobacter pylori i Listera, gljivicu Candida, ali i fekalije
Na kriškama limuna u kafićima pronašli opasnu E. coli i gljivice
Kriška limuna može osvježiti vodu, ledeni čaj ili gazirani napitak, ali stavljate li neopran i neiščetkan limun, tako u organizam možete unijeti i potencijalno patogene bakterije, pokazala je studija časopisa Environmental Health. U njoj su znanstvenici ispitali 76 uzoraka limuna iz 21 restorana i bara, tako da su ih izvadili iz čaše odmah nakon posluživanja pića.
U 70 posto njih pronašli su tragove mikroba, uključujući gljivicu Candida Albicans, bakterije Escherichia coli, Helicobacter pylori i Listera monocytogenes.
Iako su limuni poznati po svojim antimikrobnim svojstvima, ova studija ukazuje na to da velik broj bakterija i gljivica može preživjeti na njima, zaključili su istraživači. Dodaju kako su mikrobi na limunu očiti dokaz loših higijenskih standarda.
Slična je istraživanja s limunom proveo klinički mikrobiolog Philip Tierno iz Medicinskog centra Langone, a u jednom od njih na uzorcima limuna pronašao je tragove ljudskih fekalija. Tvrdi kako je glavni problem što konobari ne režu limun na čistim plohama, koriste prljave noževe, ali i ne peru detaljno limun prije rezanja, piše Huffington Post.
Svaki peti ne pere ruke nakon WC-a, a 10% ih polije vodom