Ribe s niskim udjelom masti su bakalar, list i škarpina koje na 100 grama sadrže između 280 i 840 miligrama omega-3, dok je u masnim ribama poput lososa, skuše i haringe ima puno više
Omega-3 masnih kiselina ima najviše u ribi s masnim tkivom
Liječnici kažu da redovito konzumiranje ribe može smanjiti rizik od srčanog udara, moždanog udara i poremećaja metabolizma lipida - štetnog nakupljanja masti i tvari sličnih mastima u organizmu, a istodobno blagotvorno djeluje na razinu kolesterola. Korisne masti iz ribljeg ulja imaju višestruke prehrambene prednosti zbog kojih se u prehranu isplati uključiti nešto lososa ili haringe, smatraju članovi Njemačke udruge za prehranu (DGE) koji tjedno preporučuju konzumaciju jedne do dviju porcija ribe.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Jedenje ribe pridonosi zdravlju srca zahvaljujući dvjema omega-3 masnim kiselinama iz ribljeg ulja: dokozaheksaenskoj kiselini (DHA) i eikosapentaenskoj kiselini (EPA). Ove polinezasićene masti pronalazimo uglavnom u ribi s masnim tkivom. Ribe s niskim udjelom masti su bakalar, list i škarpina koje na 100 grama sadrže između 280 i 840 miligrama omega-3, dok je u masnim ribama poput lososa, skuše i haringe ima puno više.
- Ovisno o količini masti, 100 grama haringe opskrbljuje organizam s 2000 do 3000 miligrama EPA i DHA - kaže glasnogovornica DGE-a Antje Gahl. Po aktualnim podacima samo 250 miligrama EPA i DHA dnevno ima pozitivan zdravstveni učinak. Ostale masne ribe, kod kojih udio ribljeg ulja čini preko 10 posto su jegulje, papaline i atlantski iverak. Vrste ribe s umjereno visokim udjelom ribljeg ulja (2 do 10 posto) su grgeč, pastrva i šaran.
Fileti riba bogatih masnim tkivom sadrže i visoke količine vitamina A i D, kaže Ute Schroeder iz Centra za prehranu i hranu koji djeluje pri njemačkom Institutu Max Rubner, ali i visoke koncentracije niacina (vitamina B3) te vitamina B6 i B12. Isto vrijedi za esencijalne minerale u tragovima, selen i jod.
- U usporedbi sa slatkovodnom ribom, morska riba je bogata jodom pa se prosječna dnevna potreba za tim mikroelementom može zadovoljiti obrokom od 150 grama morske ribe - kaže Schroeder, napominjući da su dobri izvori joda i bakalar, skuša te list. (A.D.)
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...