Omega 3 masne kiseline čine dio komplementarne terapije, no to ne isključuje niti ne zamjenjuje temeljnu terapiju nakon preboljelog srčanog udara, kaže kardiolog prof. dr. sc. Jure Mirat
Omega-3 kiseline pomažu srcu da se bolje oporavi od infarkta
Studija koja je pokazala da se kod pacijenata koji su preboljeli srčani udar i nakon toga redovito uzimali Omega 3 masne kiseline bilježi smanjenje ožiljka srčanog mišića te da srce bolje obavlja svoju funkciju potvrda je već poznatih spoznaja. Omega 3 kiseline čine dio komplementarne terapije koju inače preporučujemo našim pacijentima, u vidu tableta koje se nalaze na našem tržištu: Omacor, Dualtis ili Corprotect, no valja upozoriti da to ne isključuje niti ne zamjenjuje temeljnu terapiju nakon preboljelog srčanog udara, kaže kardiolog prof. dr. sc. Jure Mirat, iz Poliklinike Kardioton.
Riječ je o nedavno objavljenoj studiji, u okviru koje su stručnjaci na Harvardu promatrali 360 pacijenata koji su preboljeli srčani udar, te ih podijelili u dvije skupine: jedna je tijekom 6 mjeseci svakodnevno dobivala koncentrirano riblje ulje (s visokim udjelom omega 3), a druga placebo. Važno je naglasiti da su svi oni i dalje primali redovitu terapiju lijekovima, što znači da se dodatno uzimanje omega 3 suplemenata može smatrati samo potporom u liječenju.
Pokazalo se da je u prvoj skupini u nešto manje od 6 posto slučajeva došlo do smanjenja ožiljka na srcu, a za toliko je ono bolje radilo u odnosu na srce ljudi koji su primali placebo, no ističe se da se bilježe i neki drugi pozitivni pokazatelji važni kod ljudi koji boluju od kardiovaskularnih bolesti.
Tako je među onima koji su primali riblje ulje veći udio onih koji su regulirali razinu masnoća u krvi, što je stručnjake navelo na zaključak da je riječ o terapiji koja može biti korisna i u prevenciji.
- Dijeta ili koncentrati korisnih aktivnih supstanci koriste se u aktualnoj kliničkoj praksi. Tako je, uz lijekove i ostale tzv. nefarmakološke mjere, za oporavak pacijenata vrlo važna i pravilna dijeta, odnosno prehrana u kojoj su zastupljene namirnice koje sadrže Omega 3 kiseline, jer u sekundarnoj prevenciji korigiraju postojeće čimbenike rizika te tako sprečavaju nove probleme sa srcem - ističe sugovornik.
Ukratko, čovjek koji je preživio infarkt, ili ima povećani rizik od srčanog udara zbog povišenih masnoća u krvi, trebao bi korigirati prehranu tako da češće jede plavu ribu, koja sadrži omega 3 masne kiseline. Preporuka je barem 2 puta tjedno, no poželjno je i češće.
Također, nezdrave masnoće i ulja treba zamijeniti maslinovim ili lanenim uljem, češće koristiti chia i lanene sjemenke kao 'začin' u juhama ili salatama, te pojesti nekoliko oraha ili badema svaki dan. Pritom već dosad imamo dovoljno dokaza da sve te savjete uzmemo i kao ozbiljan dio prevencije kardiovaskularnih bolesti.