Okruglice od sira kao stvorene su za zabave jer se lako pripremaju, a još brže nestaju sa stola - poslužite ih nabodene na čačkalice u kombinaciji sa umacima
Okruglice od sira odličan su dodatak novogodišnjoj noći
Princes-okruglice od sira
Sastojci: 2 dl mlijeka, 25 g maslaca, sol, papar, 100 g prosijanog brašna, 3 jaja, 100 g ementalera, jaje za premazivanje
Priprema: Stavite mlijeko i maslac u posudu, posolite, popaprite pa pustite da provrije. Uspite brašno te miješajte na laganoj vatri dok se tijesto ne počne odvajati od posude i kuhače. Maknite s vatre pa dodajte jedno po jedno jaje, dobro miješajući poslije svakog. Polovinu sira sitno nasjeckajte, a drugi dio naribajte i umiješajte u tijesto. Stavite tijesto u platnenu vrećicu za kreme s metalnim umetkom promjera jedan centimetar pa istiskujte krafnice na lim za pečenje obložen papirom. Premažite ih razmućenim jajetom i pospite nasjeckanim ementalerom. Stavite u umjereno zagrijanu pećnicu i pecite 15 minuta. Tijekom pečenja krafnice će narasti. Poslužite ih tople.
Pečene okruglice od špinata i sira
Sastojci: 300 g smrznutog špinata, 5 jaja, veća glavica luka, 5 kriški starog kruha, 2 žlice maslinova ulja, žlica začinskog bilja, 1/2 šalice otopljenog maslaca, 1/2 šalice parmezana, češnjak u prahu, sol, papar
Priprema: Stari kruh narežite na komadiće i zalijte ga s četiri dl prokuhane slane vode u koju ste dodali maslinovo ulje sa žlicom začinskog bilja. Pustite da se kruh namoči i upije tekućinu. Ocijedite špinat te umiješajte namočenom kruhu. Dodajte sitno sjeckani luk, umućena jaja, parmezan, češnjak u prahu, sol, papar i otopljeni maslac. Promiješajte smjesu i oblikujte kuglice. Ako je smjesa pregusta, dodajte malo mlijeka, a ako je prerijetka, zgusnite je krušnim mrvicama. Posložite ih na lim obložen papirom za pečenje i silikonskim kistom premažite svaku kuglicu s malo maslinova ulja. Pecite na 180°C oko 20 minuta.
Okruglice od sira, pistacija i oraha
Sastojci: 100 g svježeg kravljeg sira, 60 g mozzarelle, 150 g ovčjeg sira, 50 g nasjeckanih pistacija, 50 g oraha, manja čili papričica, češanj češnjaka, žlica nasjeckanog vlasca, žličica sušenog bosiljka
Priprema: Grubo nasjeckajte pistacije i orahe. Svježi kravlji sir pomiješajte s naribanim sirom i mozzarellom. Smjesi dodajte sitno sjeckani češnjak, vlasac, čili papričicu, sušeni bosiljak i sol. Dodajte pola količine oraha i pistacija, promiješajte pa oblikujte rukama loptice. Uvaljajte loptice u preostali dio narezanih pistacija i oraha. Posložite ih na poslužavnik ili u ukrasne papirnate košarice te stavite na hladno mjesto. Desetak minuta prije posluživanja izvadite ih na sobnu temperaturu.
Punjene loptice
Sastojci: Smjesa: Veće pakiranje sirnog namaza, šalica naribanog sira, žlica senfa, žličica worcestershirea, morska sol, mljeveni papar; ostalo: 5 manjih cherry rajčica, 6 bobica crnoga grožđa, 5 crnih maslina, šalica pistacija
Priprema: Izmiješajte sastojke za smjesu i ostavite u hladnjaku sat, dva. Nasjeckajte pistacije i prepržite ih na tavi oko sedam minuta. Uzmite žlicu smjese. Malo je razvaljajte. Napunite po jednom rajčicom, bobicom grožđa ili maslinom i oblikujte kuglice. Uvaljajte ih u prepržene pistacije ili ostatak naribanog sira. Vratite kuglice u hladnjak i izvadite neposredno prije posluživanja.
Recepti preuzeti iz gastromagazina Skuhatćute. Potražite ga svake subote uz 24sata za samo 1,99 kuna.