Proso je žitarica koju su ljudi jeli još u antičkoj Indiji 4500 godina pr. Kr., a danas je poznato da je bogata mineralima kao što su fosfor i magnezij, ali i B vitaminom. Evo načina kako ju uvesti u kuhinju...
ZDRAVLJE IZ ANTIKE
Okruglice od prosa napravljene kao da iz luksuznog restorana
Prije više od 6.ooo godina ljudi su jeli proso, čak su vjerovali da ih štiti od zlih duhova i vještica, a danas, u modernoj kuhinji, najčešće ga susrećemo kao dio žitarica koje se koriste u pripremi beskvasnog kruha.
Ali ove okruglice od prosa se jednostavno moraju probati...
Sastojci:
- žlica mljevenih sjemenki lana
- 3 šalice (od 2 dl) prosa
- 200 g mladog špinata
- 3 češnja češnjaka
- kora 1 limuna
- prstohvat soli
- 1/2 žličice papra i 1/2 žličice muškatnog oraščića
- kugla mozzarelle
- 1b dl mlijeka
- žlica mljevenog lana
- 3 dl krušnih mrvica
- 3 žlice parmezana
- žličica češnjaka u prahu
- žlica mljevene crvene paprike
- žličica sušenog origana
- 1/2 žličice soli i 1/2 žličice papra
Priprema:
- Namočite žlicu mljevenih sjemenki lana u tri žlice mlake vode.
- Promiješajte i ostavite 10 minuta dok ne postane želatinozno.
- Skuhajte proso prema uputama na pakiranju pa ga pomiješajte s nasjeckanim špinatom, protisnutim češnjakom, korom limuna, solju, paprom, muškatnim oraščićem i naribanom mozzarellom.
- Zatim umiješajte smjesu s lanom i oblikujte kuglice.
- Složite ih na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje i stavite u hladnjak na pola sata ili zamrzivač na 5 minuta.
- Pomiješajte mlijeko s mljevenim lanom, a na tanjur uspite krušne mrvice koje ste pomiješali s parmezanom, češnjakom u prahu, mljevenom paprikom, solju, paprom i origanom.
- Izvadite kuglice i kratko ih umočite u mlijeko, zatim u krušne mrvice i vratite na lim za pečenje. Pecite od 20 do 25 minuta na 205°C.
Odaberi temu koju želiš pratiti
Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku