Riža se lako pretvara u podlogu za quiche, punjene pržene okruglice ili jela iz minikalupa, a integralna ili divlja zrna iskoristite za pripremu zdravih salata
Okrugla, duga ili divlja - slasna su zrna riže u ljetnim jelima
Španjolska paella
Sastojci: Luk, 5 žlica maslinova ulja, 2 češnja češnjka, 2 rajčice, 1/2 žličice šećera, prstohvat pimenta, prstohvat soli, prstohvat šafrana, 4 manje lignje, 400 g riže, 750 ml ribljeg temeljca, 250 ml suhoga bijelog vina, 200 g škampi, 150 g dagnja, 1/2 šalice graška, limun, peršin
Priprema: Ugrijte ulje u dubokoj tavi pa prepržite luk i miješajte dok ne omekša. Dodajte češnjak i rajčice te šećer, sol, piment i šafran. Promiješajte i kuhajte dok rajčice ne puste sok. Umiješajte lignje i kuhajte minutu ili dvije. Dodajte rižu i promiješajte. Skuhajte na pari dagnje. U drugoj posudi ulijte vino i temeljac te pustite da zavrije. Time zalijte rižu pa još malo posolite. Umiješajte grašak. Kuhajte 20 minuta pa preko poredajte škampe i kuhajte još desetak minuta. Nakon toga dodajte dagnje te poslužite uz kriške limuna i posuto peršinom.
Quiche s rižom i povrćem
Sastojci: Kora: 3 šalice riže, jaje, 2 žlice naribanog parmezana; nadjev: 2 tikvice, 2 mrkve, 4 jaja, 1/3 šalice vrhnja, 150 g naribanog sira, 6 minirajčica, žlica pinjola, 3-4 grančice majčine dušice, sol, papar
Priprema: Ugrijte pećnicu na 170°C. Namastite lim za pečenje. Pomiješajte skuhanu rižu, jaje i sir u posudi. Utisnite smjesu u dno lima i pecite 20-ak minuta. Napravite nadjev. Naribajte tikvicu pa ih ocijedite od viška tekućine. Pomiješajte s naribanom mrkvom te dodajte istučena jaja pa sir. Začinite majčinom dušicom, solju i paprom te sve ulijte u lim za pečenje preko kore. Pecite 20-ak minuta, a nekoliko minuta prije kraja pospite pinjolima i preko nadjeva poredajte prepolovljene rajčice. Ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.
Talijanski arancini - loptice od riže s mesom
Sastojci: 500 g riže, 800 ml pilećeg temeljca, žlica maslaca, jaje, 3/4 šalice parmezana; nadjev: 200 g mljevene govedine, 3/4 šalice graška, češanj češnjaka, žlica koncentrata rajčice, žlica maslinova ulja, šalica umaka od rajčice, 10 kockica topljivog sira, sol, papar; smjesa za prženje: 2 jaja, 300 g krušnih mrvica, ulje za prženje
Priprema: Napravite smjesu od riže. Otopite maslac u tavi i dodajte rižu pa pržite nekoliko minuta. Polako ulijevajte temeljac. Kuhajte oko 20 minuta. Neka se ohladi pa dodajte istučeno jaje i parmezan te sve promiješajte. Ostavite u hladnjaku na sat vremena. Prepržite meso na maslinovu ulju pa, kad dobije boju, dodajte češnjak i pržite nekoliko minuta. Nakon toga umiješajte koncentrat rajčice i pržite još nekoliko minuta. Zalijte umakom od rajčice, dodajte grašak pa začinite solju i paprom. Neka se krčka 30 minuta, a svako toliko promiješajte. Ostavite da se ohladi. Namočite ruke pa uzmite malo smjese s rižom, poravnajte u krug na dlan pa u sredinu stavite malo smjese s mesom i kockicu sira, lagano zatvorite dlan te napravite kuglicu. Ostavite kuglice 30 minuta u hladnjaku da se stisnu. Uvaljajte arancine u istučena jaja i krušne mrvice. Ugrijte ulje u tavi i pržite loptice nekoliko minuta.
Brza salata od tunjevine i riže
Sastojci: 350 g riže, 80 ml maslinova ulja, 60 ml vinskog octa, 2 rajčice, crvena, žuta i zelena paprika, 1/2 krastavca, avokado, 60 g nasjeckanog bosiljka, 400 g tunjevine iz konzerve, sol, papar, 10-ak maslina, 1/2 luka, sol, papar
Priprema: Skuhajte rižu i ostavite da se ohladi. Narežite rajčice, paprike, krastavac, avokado, a bosiljak nasjeckajte. Sve pomiješajte pa dodajte tunjevinu, masline i narezan luk te sve zalijte uljem i octom. Začinite solju i paprom te poslužite.
Rižot od gljiva
Sastojci: 2 žlice maslaca, 1/2 žličice timijana, 300 g šampinjona, šalica riže, 2 šalice pilećeg temeljca, 3 češnja češnjaka, 1/4 šalice parmezana, sol, papar
Priprema: Rastopite u posudi maslac pa ga pomiješajte s timijanom. Dodajte nasjeckane šampinjone, posolite i popaprite. Kuhajte oko osam minuta dok šampinjoni ne otpuste tekućinu. Dodajte rižu i protisnuti češnjak te, miješajući, ulijevajte temeljac. Postupak ponavljajte dok ne iskoristite sav temeljac. Prije kraja kuhanja umiješajte naribani parmezan.
Tikvice punjene rižom i povrćem
Sastojci: 8 tikvica, 1/4 šalice topljivog sira; nadjev: 300 g graha iz konzerve, šalica nasjeckanoga mladog luka, šalica zelene, žute i crvene paprike, 2 šalice kuhane riže, 1/2 šalice kiselog vrhnja, šalica parmezana, 2 žličice tabasca
Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Namastite vatrostalnu posudu. Ocijedite i isperite grah iz konzerve te ostavite sa strane. Izdubite tikvice. Nasjeckajte mladi luk i paprike pa ih pomiješajte s grahom. Dodajte rižu, kiselo vrhnje i sir. Sve pomiješajte te dodajte tabasco. Napunite smjesom tikvice i pecite 20 minuta prekriveno folijom. Nakon 20 minuta maknite foliju, pospite topljivim sirom i pecite još 30 minuta.
Zapečena riža sa špinatom, sirom i jajima
Sastojci: 3 žlice maslinova ulja, luk, 3 češnja češnjaka, 400 g špinata, 3 šalice riže, šalica naribanoga topljivog sira, 1/2 žličice papra, 1/4 žličice soli, 4 jaja, 1/4 šalice mlijeka
Priprema: Ugrijte pećnicu na 220°C. Namastite vatrostalnu posudu. Ugrijte ulje u tavi i prepržite luk pa dodajte češnjak i špinat te pržite minutu. Prebacite sve u veliku posudu pa dodajte rižu, sir, papar i sol. Promiješajte te stavite u vatrostalnu posudu i zalijte mlijekom. Preko razbijte jaja i pecite 25 minuta.
Recepti su preuzeti iz subotnjeg izdanja gastromagazina Skuhatćute