Varivo od kiselog kupusa podrijetlom je iz istočne Europe. Osim što je savršena mješavina ljutine koja dolazi od domaćeg kiselog kupusa, u njoj se skladno prožimaju i okusi dimljene slanine
Odlično jelo kad malo zahladi: Fino varivo od kiseloga kupusa
Za sve mesoljupce tu su i pečenice koje zaokružuju priču o savršenoj zdjeli slatkog, kiselog i ljutog. Uz ovo varivo savršeno ide i prepečena šnita kruha.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Sastojci:
400 g svinjskoga karea bez kostiju, 100 g dimljene slanine, 3 žličice maslaca, 500 g krumpira, 1 mrkva, 3 glavice luka, 1 crvena paprika, 900 g rezanoga kiseloga kupusa, sol i papar, mljevena paprika, 1-2 žlice raznih začina, 2 pečenice
Priprema:
Meso isperite i posušite pa ga, kao i slaninu, narežite na kocke te ih propržite na 2 žličice maslaca. Krumpir i mrkvu ogulite, 1 luk oljuštite, papriku očistite pa sve narežite na kockice, s kupusom umiješajte u meso i propirjajte. Dodajte 1 l vode, razne začine, mljevenu papriku i papar. Pustite da zavrije, poklopite i na laganoj vatri kuhajte 50-60 minuta. S pečenica skinite crijevo pa od punjenja oblikujte okruglice, koje dodajte varivu 10 minuta prije kraja. Oljuštite preostali luk te ga narežite na tanke kolutove, prepržite na preostalome maslacu i prije posluživanja pospite po varivu.