Plinovi su normalan dio probavnog procesa, no tegobe koje izazivaju ponekad mogu biti vrlo neugodne i narušiti normalno funkcioniranje tijekom dana
Odlični trikovi kako se riješiti nadutosti, pomaže i đumbir
Znanstvene studije pokazale su da određeni sojevi probiotika mogu pomoći u ublažavanju plinova i nadutosti. Tako su sojevi Bifidobacterium lactis HN019, Bifidobacterium lactis Bi-07 i Lactobacillus acidophilus NCFM dokazani pomoćnici u stvaranju ravnoteže mikrobioma crijeva. Od ljekovitog bilja, stručnjaci savjetuju korištenje ulja paprene metvice. Pepermint se stotinama godina koristi kao pomoć za probavu, a ulje metvice posebno pomaže u ublažavanju nadutosti. Na sličan način će pomoći i đumbir koji potiče ritmičke kontrakcije crijeva.
Neki od najčešćih uzroka nadutosti odnose se na prebrzu konzumaciju hrane, žvakanje žvakaćih guma ili ispijanje gaziranih pića. Također, neće pomoći ni konzumacija teško probavljive hrane, kao ni intolerancija na određene namirnice ili pak problemi u hormonskoj slici. Koji god bili uzroci, postoje načini uz koje se ovo stanje može olakšati.
Tako prije svega preporučuju promjenu u načinu konzumacije hrane. Jedite svjesno, prožvačite svaki zalogaj i izbjegavajte jesti brzo. Nadalje, savjetuju konzumaciju probiotika. U crijevima, naime, dobre i loše bakterije žive u ravnoteži. Ako se ta ravnoteža naruši, loše bakterije će proizvoditi više plinova.
Povrće poput brokule, cvjetače, kupusa i prokulice potiče nakupljanje plinova u crijevima. Iako je riječ o vrlo zdravoj namirnici sa bezbroj pozitivnih učinaka, ako ste osjetljiviji i skloniji nadimanju, možda su oni glavni krivac. U prehrani, osobito onih koji paze na liniju, često se mogu pronaći zamjene za šećer poput šećernih alkohola kao što su ksilitol, sorbitol ili manitol. Nerijetko ih sadrže žvakaće gume, bomboni te pića ili deserti bez šećera.
Međutim, kod nekih ljudi šećerni alkoholi mogu potaknuti probavne tegobe, uključujući nadutost. Grah je također na popisu namirnica koje mogu stvoriti probleme zbog prisutnosti neprobavljivih ugljikohidrata rafinoze i stahioze, pa je preporuka da ga prije kuhanja namočite tijekom noći.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Stručnjaci ističu da bi prirodno olakšanje mogli pružiti i enzimi papaje koji se mogu kupiti u ljekarnama, a njihova konzumacija prije jela olakšava probavu. Preporučuju i FODMAP prehranu.
FODMAP je skraćenica za fermentirane oligosaharide, disaharide, monosaharide (ugljikohidrate kratkog lanca) i poliole (šećerne alkohole), koje vaše tijelo možda ne može apsorbirati. Rezultat nedostatka apsorpcije mogu biti plinovi i nadutost. Možete pokušati i s masažom trbuha, no ako ovi savjeti nisu pomogli i problem potraje, svakako potražite savjet liječnika.