Većina koktela vrlo je jednostavna za pripremu. Ako nemate iskustva u pripremi koktela, u nastavku vam donosimo 10 recepata koji su idealni za novogodišnje slavlje
Odlični kokteli za novogodišnju noć: Blagdanski punč, Orange Martini, Snježna fantazija...
Osim nezaobilaznog šampanjca s kojim ćete nazdraviti kada sat otkuca ponoć, zašto im ne biste poslužili novogodišnje koktele? Ovi kokteli vrlo su jednostavni za pripremu kod kuće, a s njima će biti zadovoljni skoro svi gosti - jer za svakog možete pronaći ponešto.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
1. Blagdanski punč
Sastojci: 1 boca votke,1 boca ružičastog šampanjca, 2 litre 7 Up soka, brusnice za dekoriranje
Priprema: Veliki vrč napunite ledom i pomiješajte sve sastojke. Dobro ih pomiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili. Poslužite u čaši koja također ima leda i ukrasite ju brusnicama.
2. Orange Martini
Sastojci: 60 ml gina ili votke. 15 ml suhog vermuta, 15 ml triple sec, crtica bittera od naranče, naranča za ukras
Priprema: U shaker ulijte gin ili votku, suhi vermut, triple sec i bitter od naranče. Napunite do pola s ledom. Dobro protresite i poslužite u odabranim čašama. Ukrasite kriškama naranče i po želji s malo mente.
3. Snježna fantazija
Sastojci: 1 ocijeđeni limun, 2 žlice šećera trešnje za dekoriranje, listovi svježe metvice za dekoriranje, 60 mililitara bijelog ruma, 60 mililitara plavog Curaçaa, 240 mililitara soka od ananasa, 240 mililitara šampanjca
Priprema: Rubove svake čaše za koktel premažite limunovim sokom, a zatim šećerom. U vrču pomiješajte rum i Curaçao sa zdrobljenim ledom i prelijte u koktel čaše. Na vrh ulijte sok od ananasa i šampanjac. Ukrasite višnjama i s nekoliko listova metvice.
4. Espresso martini
Sastojci: 45 ml votke, 22 ml likera od kave, 15 ml kakao kreme, 30 ml rashlađenog espressa
Priprema: Sve sastojke stavite u shaker te dodajte led. Dobro protresite, procijedite i ulijte u čašu i poslužite.
5. Snježni mojito
Sastojci: sok jedne limete, 8 listića mente, 1 žlica šećera, 2 žlice bijelog ruma, 1 žlica ruma s kokosom, 5 žlica kokosovog mlijeka, sjemenke šipka za ukras
Priprema: Pomiješajte sok od limete, šećer i mentu dok se menta ne raspadne, a vrč u kojem ste pomiješali do pola napunite ledom. Bijeli i rum s kokosom izmiksajte u blenderu, zatim dodajte kokosovo mlijeko i miksajte dok se ne ujedini i dok ne dobijete glatku smjesu. Rum prelijte preko leda i pomiješajte. Dodajte mineralnu vodu te ukrasite šipkom i listićima mente.
6. Božićni koktel od citrusa
Sastojci: 60 ml votke, 15 ml St. Germain likera, 1/3 čaše svježe cijeđene klementine ili crvene naranče, ginger ale pivo, sjemenke šipka za ukras, nekoliko listića mente
Priprema: Vrč napunite ledom, dodajte votku, liker i cijeđeni sok. Dodajte pivo i po želji ukrasite sjemenkama šipka i listićem od mente.
7. Slatki koktel s ginom
Sastojci: 30 ml gina, 15 ml slatkog bijelog i suhog vermuta, 70 ml soka od naranče, kora citrusa za ukrašavanje
Priprema: Sve sastojke stavite u shaker i protresite. Zatim ulijte koktel u čašu. Ukrasite strugotinama narančine kore i poslužite gostima.
8. French 75
Sastojci su samo za jednu čašu. Dozu udvostručite koliko želite.
Sastojci: 0,5 dcl gina, 1,25 dcl rashlađenog suhog pjenušavog vina, 4,5 čajnih žličica soka od limuna, 1 jušna žlica jednostavna sirupa.
Priprema: Najprije pripremite jednostavan sirup. U posudi na srednjoj vatri rastopite 8 jušnih žlica šećera u 1,25 dcl vode. Pustite da se ohladi. Kada se sirup ohladi, u blenderu dobro izmiksajte sirup, gin, limunov sok i led. Natočite u rashlađenu čašu i nadodajte pjenušavo vino. Možete ukrasiti kriškom limuna.
9. Avartini
Sastojci: 0,5 dcl votke od borovnice, 14 ml plavog Curacaoa, 1,5 dcl Spritea
Priprema: Sve sastojke treba dobro promiješati za što bi vam dobro došao shaker za koktele, no poslužit će i blender ili obična keramička ili staklena zdjela. Koktel dobro rashladite s mnogo leda.
10. Jack Frost mimoze
Sastojci: 2,5 dcl šampanjca, 2,5 dcl votke, 1,25 dcl plavog Curacaoa, 1,25 dcl limunade, led, šećer, kriška limuna
Priprema: U blenderu pomiješajte šampanjac, votku, plavi Curacao i led. Miješajte dok sastojci nisu potpuno izmiješani. Koktel je najbolje poslužiti odmah u čašama za šampanjac koje ste prije toga ukrasili. Ukrašavanje čaša vrlo je jednostavno. U jedan tanjurić nasipajte malo šećera. Kriškom limuna prođite po rubu svake čaše, a zatim vrh čaše umočite u pripremljen šećer.