Omiljeni doručak ili užina uz popodnevni čaj okus duguje neodoljivu tijestu s mlaćenicom koje se može obogatiti grožđicama, sjemenkama suncokreta ili svježim sirom
Odlične pogačice - napravite ih bez dizanja tijesta, brzo i lako
Scones peciva pripremala su se još u 10. stoljeću u Škotskoj i Walesu. Bila su hrana siromašnih jer su osnovni sastojci za izradu bili ostaci kruha i biskvita. S vremenom su postali omiljena poslastica svih Britanaca, bez obzira na položaj u društvu. Postali su omiljeni doručak te nezaobilazni dodatak popodnevnih čajanki.
Mala peciva podrijetlom iz Škotske jedu se na području cijele Britanije, SAD-a, Australije i Novog Zelanda. Njihova popularnost sigurno se krije u jednostavnom i brzom načinu pripreme, bez “počivanja” i “dizanja” tijesta, kao što je to slučaj s tijestom od kvasca. Scones se pripremaju s praškom za pecivo, a mliječan okus daje im mlaćenica, vrhnje ili mlijeko kojim se povezuje brašno.
U nekim recepturama, osim brašna, maslaca, šećera i malo soli, dodaje se i jaje. U većini njih umućeno jaje koristi se samo za premazivanje oblikovanih krugova od tijesta. Dovoljno im je petnaestak minuta da se ispeku, a u tijesto možete ubaciti šaku žutih ili crnih grožđica, sušene brusnice, sitno sjeckane sušene marelice, datulje ili suhe šljive.
Engleski muffini su naziv koji se koristi u Americi za ovu vrstu peciva, koja s muffinima, osim oblika, nema puno toga zajedničkog. Originalni naziv je scones i peciva su najčešće neutralnog blagog okusa. Scones nisu desert, nego prilog uz poslijepodnevni čaj ili pecivo za doručak.
Odlično pristaju uz marmeladu ili samo maslac, a Britanci ih premazuju i sa skutom, vrhnjem i džemom. Brzo su gotova i dobro podnose zamrzavanje, pa ih možete ispeći, pospremiti u zamrzivač i po potrebi zagrijati u pećnici. Tijesto se preporučuje što kraće mijesiti, a ono mora biti meko, glatko i ne smije se lijepiti za prste. Najbolje je sve sastojke kratko izmiješati s vilicom ili nožem, skupiti u kuglu i razvaljati je na pobrašnjenoj radnoj površini.
Pretjerano dugim i žustrim miješanjem sconesi će biti žilavi i neće se lijepo dignuti. Nakon što ste sa suhim sastojcima izmiješali maslac u mrvičastu smjesu, dodali malo tekućine, sve sastojke samo pokupite i oblikujte tijesto u loptu. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini u oblik pravokutnika i izrežite čašom ili modlom krugove ili kvadrate.
Peciva sa skutom i šljivama
Sastojci: 500 g oštrog brašna, 60 g šećera, 2 žličice praška za pecivo, žličica ribane limunove korice, 120 g maslaca, 3 dl mlijeka, 1/4 žličice soli, jaje, karamelizirane šljive: 500 g šljiva, 1/2 šalice (od 2 dl) šećera, sjemenke mahune vanilije, 100 g skute
Priprema: Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol, dodajte koricu limuna i manje komade ohlađenog maslaca. Utrljajte maslac u brašno, dodajte hladno mlijeko i izmiješajte vilicom. Povežite tijesto rukama, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte na debljinu od 4 cm.
Izrežite kalupom krugove i prebacite na lim obložen masnim papirom. Premažite umućenim jajetom i pecite na 200°C, oko 20 minuta. U zagrijanu pećnicu na grill program stavite očišćene šljive obilno posute šećerom i vanilijom. Pecite oko 5 minuta dok se ne karameliziraju. Poslužite ih na sconesima sa skutom.
Scones s čokoladnim mrvicama
Sastojci: 250 g brašna, 250 g kukuruznog brašna, vrećica praška za pecivo, 2 jaja, 2 i 1/2 dl pasirane buće, žlica bućinog ulja, 80 g maslaca, žličica soli, žlica šećera, dl mlijeka, umućeno jaje, bućine sjemenke
Priprema: Oguljene komade buće pirjajte na laganoj vatri s malo tekućine dok ne omekša, pa usitnite štapnim mikserom. Pomiješajte prosijano bijelo i kukuruzno brašno s praškom za pecivo, šećerom i solju. Utisnite rukama omekšali maslac, dodajte ulje, jaja, pasiranu buću i po potrebi mlijeko.
Umijesite glatko tijesto koje se ne smije lijepiti za ruke. Rastanjite ga na debljinu prsta. Čašom ili kalupom izrežite krugove i slažite na lim obložen papirom za pečenje. Premažite ih s umućenim jajem i malo mlijeka, te pospite bućinim sjemenkama. Pecite ih na 200°C oko 15 minuta.
Klasične pogačice
Sastojci: 225 g brašna, 1 i 1/2 žličica praška za pecivo, prstohvat soli, 10 g omekšalog maslaca, 1 i 1/2 žličica šećera, 1 i 1/2 dl mlijeka, žlica sušenih grožđica
Priprema: Prosijte brašno s praškom za pecivo i prstohvatom soli. Utrljajte omekšali maslac, pa dodajte šećer i sol. Lagano dodajte mlijeko i grožđice, miješajući tijesto vrhom noža.Pobrašnjenim rukama umijesite smjesu u mekano tijesto, ako je presuho dodajte još malo mlijeka. Rastanjite valjkom na debljinu od 2 cm.
Izrežite čašom ili okruglim modlom za kolače krugove od tijesta. Premažite ih mlijekom ili umućenim jajetom i pecite u zagrijanoj pećnici na 220°C, oko 15 minuta. Ohlađena peciva razrežite i premažite krem sirom i marmeladom.
Pogače s borovnicama i glazurom od limuna
Sastojci: 125 g borovnica, 300 g brašna, 130 ml mlijeka, 150 g kiselog vrhnja, 80 g šećera, 2 žličice praška za pecivo, prstohvat soda bikarbone, 1/2 žličice soli, 130 g maslaca, glazura: 150 g šećera u prahu, limunov sok
Priprema: Stavite borovnice u zamrzivač na 15 minuta. Zamrznite i maslac. U posudi za miješanje sjedinite suhe sastojke, brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dodajte zamrznuti, krupno naribani maslac i pomiješajte sve vilicom. Dodajte hladno mlijeko i vrhnje, te lagano izmiješajte.
Razvaljajte tijesto u kvadrat veličine 40X40 cm. Preklopite gornju i donju stranu tijesta u pravokutnik, pa preklopite opet lijevu i desnu stranu pravokutnika dok ne dobijete kvadrat. Kratko ga ohladite u zamrzivaču, do 5 minuta. Premijesite tijesto i razvaljajte na kvadrat veličine 40X40 cm. Po tijestu rasporedite zamrznute borovnice, utisnite ih u tijesto i zamotajte u roladu.
Pritisnite je dlanovima i oštrim nožem izrežite tijesto na četiri jednaka kvadrata, a svaki izrežite dijagonalno, dok ne dobijete osam trokuta. Prebacite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C, oko 20 minuta. Još vruće prelijte glazurom od šećera u prahu i limunovog soka
Engleski muffini s grožđicama
Sastojci: 500 g glatkog brašna, 2 žlice kukuruzne krupice, paketić praška za pecivo, 2 žlice šećera u prahu, žličica soli, 120 g maslaca, 3 dl mlijeka, jaje, 80 g svijetlih grožđica, maslac za premazivanje
Priprema: Prosijano brašno pomiješajte s kukuruznom krupicom. Dodajte prašak za pecivo, sol i šećer, te listiće maslaca. Utrljajte ga prstima u mrvičastu smjesu, dodajte mlijeko i grožđice, pa vilicom pomiješajte sastojke. Umijesite mekano glatko tijesto.
Razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini na debljinu od 3 cm. Izrezujte čašom krugove promjera 4 do 5 cm i posložite na papir za pečenje. Premažite ih umućenim jajem i pecite na 200°C, oko 15 minuta. Premažite peciva maslacem i poslužite uz čaj.