Vrhnje je odličan dodatak salatama, krumpiru i mesu, a nezaobilazno je i u pripremi različitih deserata, poput ukusne torte čokoladna šarlota
Odlična jela s dodatkom vrhnja obvezno je probati
BIFTEK STROGANOFF
SASTOJCI: 600 g junećeg bifteka, glavica luka, 50 ml votke, 100 g kiselih krastavaca, 200 ml vrhnja za kuhanje, žlica sjeckanog peršina, 250 g riže, ulje, sol, papar
Meso narežite na tanke trakice i od dvije do tri minute pržite na malo vrućeg ulja. Zatim ga stavite u posudu i, kako bi ostalo toplo, poklopite. Na masnoću od pečenja dodajte nasjeckani luk s malo soli te ga pržite dok ne omekša. Dodajte nasjeckane kisele krastavce te sve pirjajte minutu-dvije. Prelijte votkom, flambirajte pa nakon što se vatra sasvim ugasi, prelijte vrhnjem za kuhanje i popaprite prema želji. Nakon toga na laganoj vatri kuhajte još od dvije do tri minute. Pospite peršinom i poslužite s rižom.
SENDVIČ MONTE CHRISTO
SASTOJCI: 8 kriški kruha, 4 kriške purećih prsa, 4 kriške slanine, 3 cijela jaja, 2 bjelanjka, 4 kriške sira, 1/2 čašice kiselog vrhnja, 2 žlice mlijeka, 2 žlice senfa, 1/4 teglice majoneze, krušne mrvice, biljno ulje
Dobro izmiješajte majonezu i senf te mješavinom premažite kruh. Potom na svaku krišku stavite po komad puretine, slanine i sira. Svaki sendvič preklopite preostalim kriškama kruha. Narežite ih dijagonalno i pričvrstite čačkalicama. U posebnoj posudi dobro istucite bjelanjke, a u drugoj jaja, kiselo vrhnje i mlijeko. Zatim sve dobro izmiješajte. Pažljivo umočite sendviče u smjesu, a potom u krušne mrvice. Svaki sendvič lagano popržite sa svake strane dok ne dobiju zlatnožutu boju (preokrenite jedanput).
KRUMPIR U FOLIJI S VRHNJEM
SASTOJCI: 100 g svježeg sira, 8 žlica malomasnoga kiselog vrhnja, 800 g krumpira, 2 sitno nasjeckana luka, žlica različitih biljnih začina prema želji, sol
Zagrijte pećnicu na 230°C. Ispecite krumpire u kori pa ih, nakon što se ohlade, razrežite. Izmiješajte svježi sir, vrhnje i sol. Dno posude za pečenje obložite aluminijskom folijom te na nju posložite krumpire prethodno prelivene mješavinom sira, vrhnja i soli. Krumpir potom preklopite aluminijiskom folijom i pecite petnaestak minuta. Nakon što ga izvadite iz pećnice, pospite ga začinima po izboru i poslužite vrući. Ovo ukusno jelo možete poslužiti uz meso i hladni umak s vrhnjem i drugim dodatkom po izboru (primjerice hrenom, majonezom ili nekim drugim).
SALATA OD KRASTAVACA
SASTOJCI: 2 krastavca, 125 g kiselog vrhnja, nekoliko grančica estragona, žlica octa (ili soka iscijeđenog limuna), 2 žlice maslinova ulja, sol, papar
Ogulite krastavce i narežite ih dijagonalano, uklonite središnji dio s košticama te meso krastavaca nasjeckajte na male kockice. Stavite ih u cjedilo, po želji pospite solju i ostavite da odstoje petnaestak minuta. Zatim ih isperite vodom, iscijedite i osušite papirnatim ručnicima. Stavite ih u veliku zdjelu za salatu. U posudici dobro izmiješajte vrhnje, ocat, maslinovo ulje i papar. Operite estragon, osušite ga, sitno nasjeckajte i dodajte smjesi. Potom je prelijte preko krastavaca, promiješajte i ostavite salatu da se barem 30 minuta ohladi u hladnjaku.
ČOKOLADNA ŠARLOTA
SASTOJCI: kutija piškota, mlijeko za namakanje; za kremu: 250 g maslaca , 200 g šećera u prahu, 200 g gorke čokolade, slatko tučeno vrhnje, 7 jaja, jagode (prema želji)
Piškote namočite u mlijeko te njima obložite dno i stranice kalupa za tortu. Čokoladu otopite na pari. Dobro izmiješajte maslac, dodajte mu šećer, a zatim čokoladu. U smjesu umješajte sve žutanjke, jedan po jedan, a na kraju snijeg od bjelanjka. Smjesom ispunite kalup za tortu. Ostavite je u hladnjak od dva do tri sata kako bi se dobro stegla. Na kraju je pokrijte ili ukrasite slatkim tučenim vrhnjem i, prema želji, jagodama.