Uvijek kao nov: Kako bi noževi dulje ostali što kvalitetniji, naoštrite ih prije pripreme jela, kaže Gordon Ramsay. Ne perite u perilici za posuđe jer će tada otupjeti
Odaberite pravi nož - on će vam uštedjeti vrijeme i novac
Motivacija i tri dobro naoštrena noža sve su što vam treba da naučite kuhati, moto je nizozemskog chefa Rudolpha van Veena.
Nož chefa kuhinje je najteži, a kako biste njime precizno rezali povrće ili odreske, važno se naviknuti na to kako leži u ruci. Nož za rezanje kruha je nezamjenjiv - nijedan drugi ne može tako precizno narezati kruh na kriške, ali poslužiti može i za rezanje supersočnih rajčica ili breskvi, biskvita te za ukrašavanje desertnih glazura. Osim toga, trebat će vam i nož za guljenje koji će olakšati pripremu pirea ili raznih voćnih delicija.
Da je dobar nož “desna ruka” u kuhinji, slažu se i slavni kuhari poput Gordona Ramsaya te Jamieja Olivera. Gdje god da ide, Gordon uvijek sa sobom nosi svoje “blago”. Kako bi vas marljivo služili, o noževima se važno pravilno brinuti.
- Noževe oštrimo prije svakoga korištenja kako bi što dulje potrajali. Treba početi od dna noža prema vrhu u dugim pokretima - savjetuje Gordon i dodaje: - Noževi se oštre pod kutom od 45 stupnjeva. Rabite li brus s drškom, zamislite da ste vrhunski tenisač i držite ga poput reketa. Imajte na umu da se keramički noževi ne smiju oštriti. Kuhinjski nož ne perite u perilici za posuđe jer će izgubiti oštrinu i boju. Umjesto toga, čistite ga spužvicom za suđe ili perite pod hladnom vodom.
Jedna od prvih vještina koje je Gordon morao usvojiti kao mladi kuhar bilo je sjeckanje luka. Kako biste to činili poput profesionalca, za početak ogulite luk, ali korijen ostavite cijelim.
- Odrežete li korijen, luk će početi ispuštati sokove i izazvati suze - objašnjava Ramsay.
Najprije prepolovite luk oštrim nožem. Polovicu luka držite s tri prsta tako da srednji prst bude naprijed. Počnite rezati usko i okomito na površinu, ali ne do korijena. Potom dva puta zarežite vodoravno. Počnite sjeckati pravilno i čvrsto sve do kraja, kaže slavni chef.
- Uložite u nož, a uštedite na drugom priboru koji ne mora biti skupocjen ili mnogobrojan poput daski za rezanje. Kupnjom kvalitetnog noža nećete neprestano nabavljati nove noževe i na taj način ćete uštedjeti - napominje Jamie Oliver te dodaje:
- Kvalitetan nož štedi vrijeme u kuhinji, a kad se na njega naviknete, moći ćete kuhati poput pravog majstora. Primjer vrhunskih noževa su Savarona koji će se prodavati svakog petka uz tjednik Express.
Udubine
Za rezanje mesa na vrlo tanke kriške rabite nož s udubinama na oštrici.
Trajnost
Noževi se brže uništavaju ako ih držite u ladici. Stavite ih u držač za noževe.
Nož šefa kuhinje
Nož od 31 centimetra u prodaju izlazi 17. 10. glavni je i najvažniji nož u svakoj kuhinji. S drškom koja se ne kliže lako je rezati meso i povrće. Jednostavan je za održavanje.
Santoku nož
Nož dužine 27 centimetara možete kupiti na kioscima 24. 10. manji je od šefa kuhinje pa je time idealan za početnike.
Nož za šunku
Nož dužine 36 centimetara potražite na kioscima uz Express 31. listopada.
Satara
Nož dužine 29 centimetara izlazi 7. 11. Odličan je za velike komade mesa s kostima u kuhinji. Santoku precizno usitnjava namirnice.
Kuhinjski
Nož od 26,5 cm izlazi 14. 11. to je univerzalni nož za sjeckanje mesa, voća i povrća.
Kvalitetni noževi Savarona Butterfly svakog petka za samo 39,90 kuna
Noževi Savarona Butterfly izrađeni su od visokokvalitetnoga nehrđajućeg čelika i presvučeni keramičkom oblogom. Svaki model dolazi u tri boje - crvenoj, plavoj i zelenoj. Tu su nož šefa kuhinje, santoku, satara, nož za šunku i kuhinjski. Potražite ih svakog petka po cijeni od samo 39,90 kuna uz novi broj Expressa.