Originalne talijanske lazanje pripremaju se isključivo od visokokvalitetnog mljevenog mesa, svježe tjestenine te mirisnih, domaćih začina
Od tradiconalnih lazanja do gurmanskih remek-djela
Recept za orginalne talijanske lazanje s mesom spravlja se tako da se na zagrijanom ulju poprži pola glavice sitno sjeckanog luka i češnja češnjaka te se doda mljeveno meso, začini (sol, papar, origano) i decilitar do dva umaka od rajčice. Dno i rubovi vatrostalne posude ili lima za pečenje s višim rubom (jer lazanje bubre pri pečenju) premažu se maslacem i zaliju bešamelom. Zatim se slaže sloj tijesta koji se prelije bešamelom i nadjevom te se tako slaže do vrha. Zadnji sloj tj. korica prelije se bešamelom i pospe ribanim parmezanom te komadićima maslaca. Peku se 45 min na 200 C.
BRZE LAZANJE S OVČJIM SIROM
Sastojci: pakiranje tijesta za lazanje s jajima, 20 dag svježeg ovčjeg sira, svežanj rukole, sol, papar, maslac
Priprema: Tijesto obarite u vreloj vodi dok ne omekša, lagano ga posolite te premažite otopljenim maslacem pa punite mješavinom začinjenog sira i rukole. Ove lazanje se ne peku, stoga se pripremaju neposredno prije posluživanja ili zagriju u mikrovalnoj pećnici.
LIGHT LAZANJE SA ŠPINATOM I SLANUTKOM
Sastojci: 2 jaja, pakiranje tijesta za lazanje, kg svježeg špinata, 20 dag svježeg kravljeg sira, sol, papar, 15 dag kuhanog slanutka, umak od rajčice, maslac, bešamel umak
Priprema: Špinat očistite i obarite te ga procijeđenog dodajte svježem siru. Umiješajte jaja i slanutak, posolite i popaprite. Lazanje slažite prema uputama iz osnovnog recepta. Koricu pospite naribanim parmezanom ili suhim kozjim sirom te pecite oko 45 min. na 200 C ili dok ne dobiju zlatnu boju.
LAZANJE S LOSOSOM
Sastojci: 70 dag filea lososa, limun, 60 dag špinata, 6 dag maslaca, glavica luka, 2 režnja češnjaka, 4 dag brašna, dl bijelog vina, 4 dl ribljeg temeljca, 20 dag tjestenine za lazanje, 2,5 dl vrhnja za kuhanje
Priprema: Na maslacu popržite sjeckani luk i protisnite češnjak. Pospite brašnom, začinite i dodajte vino, temeljac i vrhnje za kuhanje. Naizmjence slažite tijesto, ribu rezanu na sitne trake, obareni špinat, umak, tijesto i tako redom. Pecite na 200 C, 20-ak minuta.