Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Od sutra: Bogati ručak za 100 kuna u vrhunskim restoranima

Od sutra: Bogati ručak za 100 kuna u vrhunskim restoranima

Janjeći medaljoni, puževi na mladom luku, pašteta od fazana, zapečeni punjeni patlidžan, zeljanica bez glutena, ravioli punjeni brancinom - sve to možete kušati u Tjednu restorana

Sutra počinje najslasniji tjedan u godini – 18. Tjedan restorana, a trajat će sve do 24. ožujka. Ove godine uključilo se 85 restorana iz svih krajeva Hrvatske. Pripremili su raznovrsne menije od tri slijeda po cijeni od 100 kuna za ručak te 100 ili 125 kuna za večeru, a mnogi su u cijenu uračunali i čašu vina, pivo, rakiju dobrodošlice...

Tjedan restorana je akcija kojoj je cilj promocija gastronomske scene Hrvatske. Restorani koji se priključe akciji tada pripremaju specijalne ponude kako bi gostima kroz odabrane menije pokazali posebnost svoje kuhinje. Neki nude fiksne jelovnike, s točno određenim predjelima, glavnim jelom i desertom, a u nekima pak možete složiti svoju kombinaciju predjela, glavnog jela i deserta iz ponude restorana.

30 savjeta za sretnu starost: Osmijeh na licu i dobra hrana!
30 savjeta za sretnu starost: Osmijeh na licu i dobra hrana!

Zagrepčani ove godine imaju priliku uživati u čak 42 restorana. U Kaptolskoj Kleti poznatog chefa Tomislava Špičeka za 100 kuna uz tri slijeda dobit ćete i čašu vina, bilo da se radi o ručku ili večeri. Možete birati između tri predjela, glavna jela i deserta. Od predjela tu su primjerice medaljoni od janjetine pohani u crnom i bijelom sezamu s toplim džemom od ljubičastog luka i pireom korabice sa kockicama ukiseljene povrtnice, među glavnim se jelima ističe crepinette (kobasice) od zagorske purice, noklice u reduciranom umaku od pečenih purećih kostiju sa kiselim vrhnjem, a za desert se možete zasladiti primjerice zapečenom kremom od limuna sa preljevom od limuna i sjemenki maka. 

Konoba Didov san

U konobi Didov San na Gornjem Gradu i Kajzerici možete birati između pet predjela, glavnih jela i deserata, a kuća časti aperitivom. Za predjelo možete odabrati primjerice soparnik s kiselim vrhnjem ili gavune na komoraču, za glavno jelo puževe na mladom luku s palentom ili lovački odrezak s rižom na maslacu, a za desert tu su rožata, imotska torta... Cijena menija je 100 kuna za ručak ili 125 za večeru. 

Kamanjo Gračanka uz mesni, riblji ili vege meni, časti rakijom dobrodošlice i čašom vina, po cijeni od 100 kuna za ručak i 125 za večeru. Za predjelo nude paštete od fazana, svježe tune ili slanutka, glavno jelo gurmansku pljeskavicu, brancina punjenog blitvom ili pohani sir s tartarom, a za deserte panna cottu, cheesecake ili čokoladnu tortu. 

Kamanjo Gračanka

U Dragon BBQ čekaju vas okusi Azije i čaša vina, po 100 kuna za ručak ili večeru. Isprobajte primjerice miso juhu, sushi miks, tapioka voćni puding... U restoranu Sveti Nikola možete pak uživati u makedonskoj kuhinji, također po 100 kuna za ručak ili večeru. Isprobajte toplu platu, zapečeni punjeni patlidžan, skopsku pitu... Pirate's Karaka za 100 kuna za ručak ili večeru nudi pak meksičke poslastice poput bogatih pilećih tortilja.

U akciju su se uključili i restorani hotela Westin, Antunović i Sheraton. Tako primjerice u Sheratonu možete isprobati primjerice povrtni rižoto s kravljom skutom na podlozi od šalše s rajčicom i zvjezdastim anisom, pileće ražnjiće marinirane u teriyaki umaku, Ratatouille povrće s kaduljom i pečenom palentom od slanutka, tortu od karameliziranih jabuka i mascarponea, po cijeni od 100 kuna za ručak ili 125 za večeru. 

Sheraton Zagreb Hotel

Chef Marko Palfi je za zagrebački The Garden Bar & Kitchen pak pripremio tri fiksna jelovnika uz koja dobijete i pivo. U prvom su za predjelo pačje spring rolice sa slatko – kiselim umakom, za glavno jelo svinjska vratina sa salamure, sporo pečena s pivom, glazirana reduciranim umakom od pečenja, uz pire od celera i glazirane mrkvice, a šećer na kraju je krema od vanilije, čokolade i skute s piškotama namočenima u teranino i kakao. Dođete li za ručak, meni ćete platiti 100, a za večeru 125 kuna. Palfi je pripremio jelovnike i za čakovečki The Garden Bar & Kitchen među kojima su primjerice salata od lignji, file lososa punjen špinatom i čokoladni kolač s tekućom jezgrom. 

The Garden Bar & Kitchen 

I Zagorje se uključilo sa šest restorana, među kojima je Villa Zelenjak Ventek u kojem možete odabrati primjerice zagorsku juhu s vrganjima odrezak sa šparogama u zelenom papru, kuhana štrukla sa šumskim voćem... Meni je 100 kuna za ručak ili večeru, uz čašu vina. Tu je i Dvorac Mihanović u kojem za 100 kuna za ručak ili 125 za večeru možete uživati primjerice u domaćim štruklima u juhi, aromatičnom pilećem batku i zabatku s pikantnim rezancima od povrća te gibanici na pjenici od muškata, uz čašu vina.
Iz Slavonije se uključio restoran Zimska luka Hotela Osijek, s ručkom za 100 i večerom za 125 kuna. Nude primjerice konfitirani file smuđa u masti crne svinje uz palentu sa skutom za predjelo, glazirani lungić od crne slavonske svinje u umaku od merlota s pireom od buče za glavno jelo, šufnudle (valjuške) u umaku od šljiva i crnog vina za desert...

Villa Zelenjak Ventek 

Posjetite li Liku i Gorski Kotar, možete svratiti u Kozjak Fenomen Plitvice, i za 100 kuna za ručak ili 125 za večeru, odabrati primjerice juhu od ličkog krumpira s pečenim češnjakom, file pastrve u kukuruznom brašnu s julienne povrćem na žaru i ljuto-kiselim umakom, ličke palačinke...

Guštanje na moru

U Dalmaciji ove godine možete uživati 11 restorana, od kojih je većina splitskih. Restoran Da’ Mar hotela Marvie primjerice nudi izbor između tri predjela, glavna jela i deserta. Za predjelo možete odabrati bezglutensku zeljanicu, za glavno jelo domaće raviole punjene kremom od tartufa te za kraj aromatičnu panna cottu s pireom od manga, po cijeni od 100 kuna za ručak, odnosno 125 za večeru. 

Da’ Mar, Hotel Marvie 

U Istri se u akciju priključilo pet restorana, među kojima je pulska Ribarska koliba. Za 100 kuna tamo možete pojesti ručak ili večeru, a uz tri slijeda dobit ćete čašu vina. U ponudi su tri fiksna jelovnika. U prvom su predjelo ravioli punjeni brancinom u umaku od bosiljka i sušenih rajčica, glavno jelo ražnjići od liganja, repića kozica i zapečena palenta s maslinama i kaparima, a šećer na kraju je tiramisu s bademima. 

Ribarska koliba

Od kvarnerskih restorana, u akciji sudjeluje riječki Food Bar Cantina, i to s večerom, a nude menije po cijeni od 125 ili 100 kuna. Za 100 kuna možete dobiti salatu od oborite ribe, hobotnicu na podvelebitski način i desert iznenađenja 'a la chef'. 

Sve ponude u vašem gradu možete pogledati na: https://tjedanrestorana.com/

Organizatori pozivaju i da slikate hranu i atmosferu tijekom Tjedna restorana. Slike označite s hashtag #TRklik, napišite naziv restorana i naziv jela. Što više slikate to su veće šanse da osvojite ručak ili večeru za dvoje u restoranu po vašem izboru. 

ŠTO SE DOGAĐA S KRALJEVSKOM OBITELJI? 'Meghan i Kate su velike glumice'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica
MANJE POZNATO

Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica

Preljubnici su najčešće zadovoljni svojim odnosom, ako žena vara to je češće kraj odnosa, a većina varalica će uslijed afere sve češće voditi ljubav i s partnerom