Hranjiv i opojan napitak svidio se ljudima pa su krenuli u ozbiljniju proizvodnju. Babilonski kralj Hamurabi (1729. - 1686. prije naše ere) napisao je u zakonu da pivo ne smije sadržavati previše vode...
Od pitkih pa sve do gorkih: Ovo su piva za vaš najbolji roštilj
Međunarodni dan nestalih osoba posvećujemo svim nestalima u Domovinskom ratu. Još se traga za 1940 ljudi. Ovo su njihove priče...
Gastrožiri 24sata kušao je 15 piva u staklenim bocama. Deset ih je proizvedeno u Hrvatskoj, a pet ih je uvoznih - iz Češke, te po jedno iz Mađarske, Slovenije te BiH.
Članovi našeg kušačkog tima za Amstel su rekli da je tamnije žute boje te da ima slabu pjenu. Rekli su kako je blago gorkog te cvjetnog okusa i da je to vrlo pitko pivo. Po nizozemskoj recepturi rade ga u Heinekenovoj pivovari u Dubovcu kod Karlovca.
Za pivo Heineken kušački tim komentirao je kako je nešto svjetlije boje te da se pjena drži duže nego kod ostalih. Ima slatkast miris, nije gorko i jako je pitko. To pivo rade u Heinekenovoj pivovari u Mađarskoj po nizozemskoj recepturi.
Na boci osječkog piše da je prvo hrvatsko pivo, a pivo su u Osijeku još 1664. počeli proizvoditi povratnici iz Njemačke. Naši kušači rekli su da je osječko svjetlo žute boje, pune, čvrste pjene te ugodnog, laganog okusa. Sarajevsko je bilo blijedožute boje i mirisalo je kao po krupici, a nekima pomalo kiselkasto. Komentirali su da je konkretne gorčine.
Većinu rade kod nas
Pan je zlatnožuto, ima slasnu pjenu nije pregorko ni kiselo, slatkasto je te ugodno klizi. Ožujsko je tamno žuto, umjerene gorčine koja dosta dugo ostaje. Staropramen je blago žućkasto i postojane pjene, ima slasti i konkretan okus.
Žiri je komentirao da je Laško zlatno žuto, guste pjene, pitko, kao da mu nedostaje gorčine, no ona kasnije “probije”. Rade ga u Českim Budějovicama.
Nikšićko pivo ne rade u Crnoj Gori već u zagrebačkoj pivovari. Kušači su rekli da je punog okusa i taman gorko, no poslije ostaje čudan okus. I Stella Artois je je iz zagrebačke pivovare, no po Belgijskom receptu.
Krušovice su još jedno pivo iz Češke. Bakrene su boje, a žiri je rekao da su pomalo metalnog mirisa i jake gorčine, no da je pitko. Karlovačko je imalo gustu pjenu, rekli su da nije pregorko već lagano. Za Beks su kušači su rekli da je u prvi tren gorko, no kasnije lagano i kiselkasto. Velebitsko rade u Lici, a kušači su rekli da ima puno mjehurića.
Ne smije biti pregorko
A pivo je nastalo slučajno. U Mezopotamiji, prije nekoliko tisuća godina, loše spremljena zrna žita pokupila su vlagu, reagirala s divljim kvascima, fermentirala i netko je to popio.
Hranjiv i opojan napitak svidio se ljudima pa su krenuli u ozbiljniju proizvodnju. Babilonski kralj Hamurabi (1729. - 1686. prije naše ere) napisao je u zakonu da pivo ne smije sadržavati previše vode i da se ne smije prodavati po previsokoj cijeni.
VIDI OVO! Što vaša krvna grupa govori o vama?