Od mirisnih dunja Dubrovčani rade kotunjatu, tradicionalni sir od dunja, Slavonci kompote i džemove, a znalci umake za mesna pečenja
Od ljekovitih dunja kuhaju se deserti, ali i čajevi
Opojnog mirisa, no trpkog okusa, dunja se češće nađe na ormaru nego na meniju. Iako su svježi plodovi nejestivi, nezamjenjiva je u džemovima. U tradicionalnim slavonskim i dubrovačkim receptima od sočnih dunja pripremaju se kompoti i “sir” poznatiji kao kotunjata. Plodovi sadrže pektin, prirodnu želatinu koja olakšava zgušnjavanje slastica od dunja, poznatih i kao sidonijske kruške. Uz obilje vitamina sadrže i dijetalna vlaka te bakar.
Aroma dunje najbolje se slaže s orašastim plodovima, a zbog visoke kiselosti kuhane i pasirane te pomiješane s malo vrhnja poslužuju se kao umak uz masniju perad poput guske i patke. Ukusna je i punjena medom te kratko zapečena u pećnici. Ljekovita svojstva dunjina lista i ploda stoljećima se koriste u narodnoj medicini. Komadići svježe dunje ubrzavaju zacjeljivanje manjih rana, a čaj od lišća regulira probavu. Voda u kojoj su namakane sjemenke koristi se kao sredstvo za liječenje rana od dugotrajnog ležanja, opekotina i oštećene kože.
SIR OD DUNJE
Sastojci: 2 kg očišćenih dunja, 600 g šećera, limun
Priprema: Dunje operite, no nemojte ih guliti kako bi “sir” poprimio crvenkastu nijansu. Prerežite na pola, očistite od sjemenki, narežite na kockice i kuhajte u vodi dok ne omekšaju. Kuhane dunje propasirajte i kuhajte na laganoj vatri još 15 minuta. Umiješajte limunov sok, šećer i nastavite kuhati uz neprekidno miješanje još 30-ak minuta. Topli “sir” od dunja izlijte u odgovarajuće kalupe koje ste prethodno premazali uljem. Dobro ohladite (najmanje 24 sata), istresite iz kalupa ili po želji servirajte u šalicama. Kotunjatu poslužite uz očišćene polovice oraha koje se mogu dodati i pri pripremi “sira”.
KOMPOT OD DUNJA
Sastojci: kg očišćenih dunja, kg šećera, limun, voda
Priprema: Dunje isjecite, prelijte hladnom vodom i kuhajte na jakoj vatri dok ne provriju. Ocijedite ih i prelijte gusto ukuhanim sirupom od vode i šećera te dodajte limun isječen na kolutove. Posudu prekrijte vlažnom krpom i ostavite da se ohladi. Ostavite da odstoji preko noći.