Bobice pasjeg trna kiselkastog su, blago aromatičnog i svježe trpkog okusa, a mogu se jesti sirove ili prerađene u sokove, u slasticama ili kao umak uz meso
Od bobica pasjeg trna rade se zdravi napici, likeri i pekmezi
Liker s pasjim trnom
Sastojci: Staklenka bobica pasjeg trna, oko pola litre votke
Priprema: Za liker upotrijebite potpuno zrele bobice. Stavite ih u zamrzivač na tjedan dana da postanu slađe i blažeg okusa. Napunite staklenku zamrznutim bobicama i prelijte votkom. Ostavite da odstoji dva do tri mjeseca na sobnoj temperaturi uz povremeno protresanje. Procijedite, ulijte u bocu i ostavite da odstoji još barem šest mjeseci, jer što dulje stoji okus će mu biti bolji.
Žele od pasjeg trna
Sastojci: 12 šalica bobica pasjeg trna, oko 5 šalica šećera, vrećica pektina
Priprema: Očistite i zgnječite zrele bobice. Dodajte šalicu vode, zakuhajte i lagano kuhajte desetak minuta. Istisnite sok u sokovniku ili kroz fino cjedilo. Trebali biste dobiti oko pet šalica soka, a ako nemate dovoljno, dodajte pola šalice vode. Uspite jednaku količinu šećera i zakuhajte uz neprestano miješanje. Umiješajte pektin, ponovno zakuhajte i kuhajte minutu uz neprestano miješanje. Maknite s vatre, skinite pjenu i brzo ulijte u sterilizirane staklenke.
Pekmez s jabukama
Sastojci: 300 g zamrznutih bobica pasjeg trna, 2 slatke jabuke, 1/2 šalice vode, šalica šećera, 2 žlice agavina sirupa ili meda
Priprema: Ogulite i narežite jabuke na kockice. Stavite ih u lončić s bobicama pasjeg trna i kuhajte oko 15 minuta da jabuke dobro omekšaju. Prebacite u blender i sameljite. Vratite u lončić, dodajte šećer i agavin sirup te kuhajte još 25 do 30 minuta uz često miješanje. Žlicom stavite u sterilizirane staklenke i odmah poklopite. Poslužite s krekerima, sirom, voćem ili suhim kolačićima.
Aronija: Bobica za pekmez, fini kolač i ukusne janjeće kotlete