Od aromatičnih krilaca, tortilja te tople zimske salate sa pilećim prsima, grahom i keljom do recepata kako piletinu pripremaju poznate žene, Meghan Markle i Gwyneth Paltrow
Obožavate piletinu? Onda ćete uživati u ovih 7 finih recepata
Topla zimska salata
Sastojci:
- 2 komada pilećih prsa s kožom
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, narezana na ploške
- 100 ml pilećeg temeljca
- 300 g graha iz konzerve, opranog i ocijeđenog
- 1 limun, iscijeđen
- 100 g kelja kojemu ste uklonili žilave dijelove i natrgali listove u manje komade
- mala šaka kopra, sitno nasjeckanog
- 1 glavica radiča, grubo nasjeckana
- 15 g ribanog parmezana
- sol i papar
Postupak: Premažite piletinu žlicom maslinovog ulja i dobro začinite. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i pecite piletinu, s kožom prema dolje, dok kožica ne porumeni, oko 8 do 10 minuta. Okrenite i pecite još toliko. Meso stavite na tanjur da odmori 5 minuta, a zatim ga narežite na ploške.
Stavite češnjak, temeljac i grah u tavu pa lagano pirjajte nekoliko minuta dok se temeljac gotovo potpuno ne reducira. Maknite s vatre i začinite po želji.
Pomiješajte limunov sok s keljom tako da rukama umasirate sok u lišće dok ne omekša, otprilike 2 do 3 minute. Dodajte kopar, radič, parmezan i preostalo maslinovo ulje. Dobro začinite i prebacite na tanjur za posluživanje. Na vrh stavite češnjak i piletinu.
Punjena pileća prsa
Sastojci:
- 4 komada većih polovica pilećih prsa bez kosti
- 2 šalice (od 2,4 dl) sitno nasjeckanih cvjetova brokule
- pola šalice isjeckanog sira
- pola šalice majoneze
- 4 manja šampinjona, narezana
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica crvene paprike
- sol i papar
Postupak: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a protvan obložite masnim papirom za pečenje. Potom pomiješajte usitnjenu brokulu sa dvije žlice vode i stavite na dvije minute u mikrovalnu pećnicu na visoku temperaturu pa ocijedite (možete cvjetiće brokule kuhati i na pari pa potom nasjeckati).
Pomiješajte kuhanu brokulu, sir, majonezu, gljive i češnjak u prahu.
Pileća prsa pospite s obje strane paprikom u prahu, posolite i popaprite. Zatim nožem prorežite svaki komad mesa tako da napravite duboki džep pa punite ranije pripremljenom smjesom i slažete na protvan.
Pecite oko 35 minuta i poslužite toplo uz zelenu salatu.
Rolice
Sastojci:
- 1/2 kilograma pilećih prsa bez kostiju i bez kože
- 1 žlica maslinovog ulja
- 4 ljubičaste rotkvice, oguljene i izrezane na štapiće
- 1 šalica listova svježeg bosiljka
- 6 listova rižinog papira za rolice
- sol i papar
Za umak:
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 8 kumkvata (jedna vrsta agruma)
- sol i papar
Postupak: Stavite pileća prsa u lonac i napunite vodom tako da ih prekrije. Stavite na štednjak, pustite da zavrije pa kuhajte na laganoj vatri da meso ne bude sirovo. Potom ga izvadite i ostavite neka se ohladi.
Potom piletinu istrgajte prstima na tanke trakice, dodajte žlicu maslinovog ulja, sol i papar pa dobro promiješajte.
Nakon toga stavite kuhinjsku krpu na ravnu površinu, a pored nje zdjelu s toplom vodom koja je dovoljno velika da u nju stane rižin papir. Namočite ga tako da postane gladak i mekan, gotovo proziran pa položite na krpu. Krenite s punjenjem.
Stavite narezane rotkve, nekoliko listova bosiljka i oko 1/4 šalice istrgane piletine, slažite bliže jednoj strani rižinog papira. Potom donje krajeve preklopite, zatim stranu sa sastojcima, ali nježno kako se ne bi raspalo. Zatim čvrsto smotajte do drugog kraja. Ponovite s preostalim sastojcima i poslužite uz umak - stavite sve sastojke za umak u blender, i to je to.
Piletina po receptu Meghan Markle
Sastojci:
- 1,3 kg piletine izrezane na komade
- 1 luk narezan na veće komade
- 2 žlice protisnutog češnjaka
- 2 žlice biljnog ulja
- 1/3 šalice bijelog octa
- 2/3 šalice sojinog umaka
- 1 žlica češnjaka u prahu
- 1 žlica crnog papra
- lovorov list
- limun
Postupak: U velikoj tavi zagrijte ulje, dodajte komade piletine i pržite ih sa svih strana dok ne postanu zlatno smeđe boje. Potom ih izvadite na tanjur pa na ulje dodajte luk i češnjak, dinstajte dok luk ne porumeni.
U tavu zatim ubacite preostale sastojke i vratite piletinu. Pustite da proključa pa smanjite temperaturu, pokrijte i ostavite da se krčka oko 40 minuta ili dok piletina ne omekša i odvaja se pomalo od kosti.
Burger po receptu Gwyneth Paltrow
Sastojci:
- 400 grama mljevene piletine
- 2 češnja češnjaka, vrlo sitno isjeckan
- 2/3 šalice korijandera, sitno nasjeckanog
- 2 ljutike, vrlo fino samljevene
- 1 žličica mljevenog crvenog čilija
- 2 žličice ribljeg umaka
- pola žličice grube morske soli
- pola žličice svježe mljevenog crnog papra
- 2 žlice neutralnog ulja (poput ulja uljane repice, grožđa ili šafranike)
Postupak: Dobro pomiješajte piletinu sa svim začinima pa oblikujte četiri burgera debljine oko dva centimetra. Svaki burger premažite uljem šafranike sa svake strane.
Pecite ih na roštilju ili na gril tavi, na srednje jakoj temperaturi - osam minuta s jedne strane i pet sa druge (ili dok ne dobiju lijepu boju i budu čvrsti na dodir). Stavljajte ih u peciva i poslužite uz omiljeno povrće i umake.
Tortilje s piletinom i avokadom
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa
- avokado
- paprika
- rajčica
- luk
- čili
- žličica crvene paprike
- 2 češnja češnjaka
- sol i papar
- malo ulja
- tortilje
Postupak: Meso avokada narežite na kockice, posolite, popaprite, dodajte crvenu papriku i malo ulja pa ostavite neka stoji u hladnjaku oko sat vremena.
Za to vrijeme na ulju prepržite piletinu izrezanu na trakice, a kad dobije lijepu žuto smeđu boju, izvadite je na tanjur, a na toj masnoći ispržite narezani luk i papriku. Kad omekšaju, ubacite i narezanu rajčicu. Potom vratite meso u tavu, propirjajte.
Na kraju zagrijte tortilje pa ih napunite mesom, povrćem i kockicama avokada, zarolajte i poslužite toplo.
Pileća krilca na grill tavi
Sastojci:
- 8 pilećih krilca
- 3 žlice koncentrata rajčice
- žličica vinskog octa
- žličica meda
- žličica maslinova ulja
- sitno sjeckani luk
- malo sezama
Postupak: Pomiješajte sve sastojke osim krilaca. Potom tom smjesom premažite krilca i pecite ih na grill tavi oko 15 minuta. Često ih okrećite tijekom pečenja i premazujte ostacima smjese. Na kraju ih pospite sezamom.