Idealnu smjesu za lagani biskvit treba izrađivati s vrućom vodom toliko dok na površini ne ostane trakasti trag koji upućuje na idealnu gustoću
O načinu miksanju kreme ovisi kvaliteta biskvita
Lagani biskviti dobivaju se miksanjem jaja i šećera s vrućom vodom. Brašno dodajete postupno, a tijesto treba odmah početi peći kako bi zadržalo teksturu. Sastojke treba miksati dok smjesa ne postane tako gusta da na površini ostavlja trag poput debele trake. Limove za pečenje dobro je premazati s malo ulja neutralna okusa, a papir za pečenje koji stavljate na dno lima sprječava da kolač zagori te olakšava vađenje. Papir treba precizno oblikovati i odrezati višak da se ne stvaraju neprivlačni nabori na biskvitu. S vađenjem biskvita ne treba oklijevati već ga treba odmah izvaditi na krpu ili papir, da se ne slijepi.
Schwarwaldska čokoladna rolada
Sastojci: Za tijesto: 5 jaja, 3 žlice vode, 125 g šećera, 1 vanilin-šećer, 75 g brašna, 25 g škrobnog brašna, 25 g kakaa, žlica praška za pecivo. Za nadjev: 4 listića želatine, 600 ml slatkog vrhnja, žlica šećera, 250 g voćne kaše od višanja
Priprema: Izradite biskvit prema osnovnom receptu, ali u smjesu dodajte kakao. Za nadjev želatinu namočite i otopite zagrijavajući u vodi. Slatko vrhnje i šećer istucite, mlaku želatinu umiješajte u šlag. Roladu premažite s dvije trećine šlaga.
Voćnu kašu nanesite na šlag i savijte biskvit. Roladu premažite preostalim šlagom i nakapajte žlicom voćne kaše.
Rolada s orasima i vrhnjem
Sastojci: Za tijesto 30 g svježega kvasca, dl mlijeka, 3 žlice šećera, 400 g brašna, sol, 3 žutanjka, 3 žlice slatkog vrhnja, 140 g maslaca. Za nadjev: 500 g mljevenih oraha, 1,5 dl mlijeka, 100 g šećera, vanilin-šećer, 50 g grožđica, 3 žlice ruma
Priprema: Umijesite tijesto i ostavite ga da se diže jedan sat. Razvaljajte ga i punite nadjevom od oraha koje ste prelili vrućim mlijekom, šećerom i grožđicama namočenim u tri žlice ruma. Premažite kolač smjesom od dva bjelanjka, koju izmiksajte sa smeđim šećerom. Pecite sat i 15 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj od 120 do 140 stupnjeva Celzijevih.
Kokos roladice
Sastojci: dl vode, 10 dag šećera, 10 dag kokosa, 15 dag maslaca, 4 žlice šećera u prahu, 35 dag keksa, žlica kakaa, 10 žlica skuhane crne kave, 10 dag čokolade
Priprema: U prokuhanu vodu i šećer umješajte kokos. Dodajte miksanom maslacu sa šećerom u prahu Sameljite kekse dodajte kavu, kakao, rastopljenu čkoladu i šećer u prahu. Podijelite smjesu. Komad aluminijske folije posipajte šećerom u i razvaljajte dio tamne smjese, premažite s pola bijele i umotajte u roladu.
Domaći kolač s limunom
Sastojci: 4 jaja, 4 žlice vode, 125 g šećera, 1 vanilin-šećer,
75 g brašna, 50 g škrobnog brašna, žlica praška za pecivo, 2 žličice želatine, 3 kocke šećera, 500 ml slatkog vrhnja, 5 žlica limunova soka
Priprema: Izradite tijesto, želatinu ostavite u vodi 10 minuta, dodajte kocke šećera i malo naribane korice limuna, zagrijte i dodajte limunov sok. Istucite vrhnje, dodajte želatinu i umiješajte 100 g šećera u prahu. Nadjenite biskvit.