U krumpiru koji nije dobro skladišten s vremenom se može razviti solanin, prirodni spoj koji ima pesticidna svojstva, koji može biti otrovan za čovjeka, pojašnjava nutricionistica Sandra Marić Bulat
ČUVAJTE ZDRAVLJE
PLUS+
Nutricionistica Marić Bulat: Evo kako čuvati krumpir da ne bude otrovan, a ovo ne smijete raditi
Ako imate krumpir koji je proklijao, jako je smežuran, a pogotovo ako je dio krumpira pozelenio, to znači da se razvio solanin, glikoalkaloidni otrov koji se nalazi u vrstama obitelji velebilja iz roda Solanum, kao što su krumpir, rajčica i patlidžan. On se prirodno može pojaviti u bilo kojem dijelu biljke, a poznato je da ima pesticidna svojstva i jedan je od prirodnih zaštitnih sredstava biljke. No, taj je spoj za čovjeka otrovan, odnosno može izazvati mučninu i povraćanje, pa se konzumacija takvog krumpira nikako ne preporučuje, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat.
Odaberi temu koju želiš pratiti
Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku