Očišćeni svinjski file puni se suhim šljivama prema stubičkoj recepturi staroj oko 500 godina, a detaljni postupak pokazat će kuharica Jadranka Stefanović Cazin
Novogodišnja gozba: Stubička pisanica nadjevena šljivama
Priprema:
Očišćeni svinjski file probodite po dužini kuhačom te formirajte “džep”.Napunite ga cijelog sa suhim šljivama i stavite na zagrijani maslac.File pržite na jačoj vatri dok ne porumeni sa svih strana.
U međuvremenu ga posolite i popaprite.Kada se dovoljno ispekao sa svih strana, ulijte šljivovicu i flambirajte. Tavu odmah poklopite kako bi ugušili plamen (budite oprezni) i nakon minutu-dvije otklopite, ulijte povrtni temeljac i ubacite suhe šljive te ponovno poklopite.
Nakon 10 minuta uz povremeno dolijevanje temeljca, (pazite da file ne bude na suhom) file odložite na tanjur.Umaku koji je ostao u tavi dodajte maslac i promiješajte (ugasite vatru). Komade filea servirajte uz široke rezance i prelijte umakom.
Dobar tek i sretna Nova godina!
Ovaj recept pripremljen je u suradnji s Kuhari.com, a ovdje možete pronaći sve potrebne sastojke. Još ideja za kuhanje pogledajte u našem blagdanskom specijalu ili video-receptima.