Japanski proizvođači proizveli su novu vrstu riže za koju su istraživanja pokazala da snižava krvni tlak, čuva krvne žile i zdravlje srca, a kombinacija je bijele i smeđe
Nova vrsta riže: Zdrava je kao integralna, a ukusna kao bijela
Modificirana bijela riža zadržala je svoj prvobitni okus, no obogaćena je zdravim sastojcima koje sadrži smeđa. Takva riža je zdrava za srce, snižava krvni tlak i štiti arterije od sužavanja. Ovo je idealno rješenje za one kojima je integralna riža neukusna i teška za žvakanje, tvrde japanski proizvođači.
Zdravija riža
Smeđa i bijela riža potječu od iste biljke, no razlika nastaje u načinu obrade jer se s bijele skidaju vanjska ljuska i klica. Ona se polira, a u toj obradi gubi i neke od važnih hranjivih sastojaka. Nova riža zlatno žute boje prodaje se pod imenom Kimne Mai, a istraživači sa Sveučilišta Medicine u Philadelphiji odlučili su provjeriti njene navodne dobrobiti.
Otkrili su da vanjska ljuska te riže blokira djelovanje angiotenzina, enzima koji štetno djeluje na krvne žile i srce.
- Otkrili smo da pojedini sastojci te riže imaju izuzetne dobrobiti, što bi mogao biti temelj za daljnja istraživanja u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti - smatra voditelj istraživanja, dr. Satoru Eguchi.