Znanstvenici iz Belgije eksperimentiraju s masnoćama ličinki kako bi zamijenili maslac u vaflima i kolačima, jer, kako kažu, upotreba masti od insekata održivija je od mliječnih proizvoda
Nova vrsta masti? Izdvajaju je iz insekata da zamijeni maslac
Hrana od insekata ima visoku razinu proteina, vitamina, vlakana i minerala, a znanstvenici u Europi na to gledaju kao na ekološki prihvatljiviju i jeftiniju alternativu drugim vrstama životinjskih proizvoda.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Naime, znanstvenici sa sveučilišta Ghent u Belgiji eksperimentiraju s masnoćama ličinki kako bi zamijenili maslac u vaflima i kolačima, jer, kako kažu, upotreba masti od insekata održivija je od mliječnih proizvoda. Istraživači u svrhe izrade nove vrste masnoće natapaju ličinke crne vojničke muhe u posudi s vodom, stave je u mješalicu da stvore glatku sivkastu smjesu, a zatim pomoću kuhinjske centrifuge odvoje maslac od insekata.
- Postoji nekoliko pozitivnih stvari u korištenju sastojaka od insekata - rekao je Daylan Tzompa Sosa, koji nadgleda istraživanje i nastavlja da su oni više održivi jer insekti koriste manje zemlje od goveda, učinkovitiji su u preradi hrane, a također im treba i manje vode za proizvodnju maslaca.
Prema istraživačima, potrošači ne primjećuju razliku kada četvrtinu mliječnog maslaca u torti zamijeni mast ličinki. Međutim, primjećuju neobičan okusu kada dođe do omjera pedeset-pedeset i kažu kako ne bi kupili takav kolač, piše Indian Express.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...