Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Nostalgija od grisa za buđenje, a potom Dalmatinska simfonija

Nostalgija od grisa za buđenje, a potom Dalmatinska simfonija
4

Ljeto s Podravkom: Koh od grisa možete začiniti ukusnim voćnim preljevom, a neodoljivu i slasnu Dalmatinsku simfoniju poslužiti s kukuruznom krupicom

Koh od grisa s voćnim preljevom

Iako su kohove mode davno pregazile, običan gris kuhan na mlijeku - vječan je. Zajutrak što podsjeća na djetinjstvo u trenu može postati krasna, tako sentimentalna poslastica. 

Srednje zahtjevno/60 minuta/Za 4 osobe

Sastojci: 500 ml mlijeka, 1 žlica šećera, 4 žlice Pšenične krupice Podravka, 4 bjelanjka

Za umak: 100 g Džema ekstra jagoda Podravka, 3 žlice vode

Priprema: 

U vruće i zaslađeno mlijeko umiješajte gris i kuhajte dok se ne zgusne. U kuhani gris umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjka pa ga izlijte u navlažen kalup i stavite u hladnjak da se dobro ohladi. Za umak džemu od jagoda dodajte vodu, lagano zagrijavajte uz miješanje da se sastojci sjedine. Malo ohladite. Koh iz kalupa istresite na tanjur, prelijte voćnim preljevom i poslužite. 

Savjet: Koh možete pripremiti i navečer, a preljev ujutro. 

Dalmatinska simfonija

Morska riba, mediteransko bilje, rajčice i vino savršena su formula za mediteransko jelo, a u kombinaciji s kukuruznom krupicom čine neodoljiv spoj mora i kopna na jednom tanjuru. 

Jednostavno/35 minuta/Za 4 osobe

Sastojci: 4 odreska (ili fileta) palamide ili tune (oko 600 g), 4 žlice SMS maslinova ulja, sol, papar, 1 luk (80 g), 1 češanj češnjaka, 100 ml crnog vina, 1 žličica Vegete bilje Mediterana mix, 1 žlica kapara, 390 ml Sjeckane rajčice Podravka, 200 g Kukuruzne krupice Podravka, 800 ml vode, 20 g maslaca, sol

Priprema: 

Ribljim odrescima uklonite kožu i kost. Odreske malo posolite i popaprite. Na zagrijanom ulju popecite ribu i izvadite je sa strane. Dodajte luk i popecite, dodajte protisnuti češnjak, pasiranu rajčicu, vino, Vegetu bilje Mediterana mix i nasjeckane kapare. Pirjajte nekoliko minuta. Vratite ribu u umak i kratko pirjajte. 

U posoljenu kipuću vodu dodajte maslac i umiješajte kukuruznu krupicu. Kuhajte oko 10 minuta na laganoj vatri uz neprestano miješanje. Ribu i umak poslužite s palentom. 

Savjet: Ako imate manju palamidu uzmite više odrezaka. 

Savjet nutricioniste: Katarine Pentek, dipl.inž.preh.teh. Nutricionist

Poznato je da stanovnici Mediterana imaju najmanje degenerativnih bolesti za što je u prvom redu zaslužna odlična mediteranska prehrana bogata ribom, maslinovim uljem, crnim vinom te svježim sezonskim voćem i povrćem. Konzumiranje ribe potiče rad mozga, pomaže u boljoj koncentraciji kod djece i odraslih te poboljšava pamćenje u starijoj dobi. Palamida, riba koji smo odabrali za današnji ručak, odličan je izvor visokokvalitetnih proteina, a uz vrlo mali udio masti ima značajnu prednost kada se biraju proteini životinjskog porijekla. Bogata je i vitaminima (A i D), mineralima, kalcijem i željezom te dragocjenim omega-3 masnim kiselinama. 

Za doručak predlažemo nostalgiju iz djetinjstva -gris, pripremljen  u obliku koha s voćnim preljevom. Bit će jako fini i ako ga pripremite jednostavno u zdjelici kao gris na mlijeku s voćnim preljevom. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6
Dnevni horoskop za četvrtak 2. siječnja: Jarci su na pragu nove veze, Škorpionima ide na poslu
ZVIJEZDE PROGNOZIRAJU

Dnevni horoskop za četvrtak 2. siječnja: Jarci su na pragu nove veze, Škorpionima ide na poslu

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 2. siječnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje