Mnoge površine u stanu mogu se očistiti i dezinfiirati izbjeljivačem, koji je jeftiniji od većine specijaliziranih sredstava koja se mogu naći u trgovinama, no pazite kako ga koristite
Nije svejedno što i kako čistite izbjeljivačem - da ne bude štete
Iako se najčešće koristio za izbjeljivanje bijelog rublja, naše su mame i bake izbjeljivač ili varikinu često koristile za pranje i dezinfekciju mnogih površina i stvari u domu, kao i vrtnog namještaja. Zapravo i nisu imale puno drugih specijaliziranih sredstava koja danas možemo nabaviti u trgovinama, pa su im varikina, kanta s vodom i četka za ribanje bile najčešći 'alat', donosi portal stručnjakinje za čišćenje i uređenje doma Martha Stewart.
POGLEDAJTE VIDEO: Valentina pomaže u organizaciji doma
Pokretanje videa...
Riječ o jeftinom sredstvu kojim se može očistiti i dezinficirate gotovo sve neporozne površine u domu - za radne površine, sudopere, pločice, podove, hladnjak, uređaje od nehrđajućeg čelika, vrtni namještaj i slično - pa nije zgorega imati ga u kući, no važno je znati kako se pravilno koristi, kako ne biste napravili više štete nego koristi, upozorava Mary Gagliardi, stručnjakinja za pranje rublja u Cloroxu.
Jedno od pravila kojeg se treba držati kad baratate s varikinom jest da sve što ste njome dezinficirali nakon što kratko odstoji u pravilu treba isprati čistom vodom. Također, pazite na ruke (zaštitite ih rukavicama obavezno i nastojte da otopina što manje dolazi u doticaj s kožom), te na omjer varikine i vode u otopinama.
Za osnovnu upotrebu u kući
Za osnovnu upotrebu u kući pomiješajte ½ šalice varikine s 3,7 do 4 litre vode. S tom mješavinom možete dezinficirati radne površine u kuhinji, sudoper, pločice i podove, odnosno sve neporozne površine. Za dezinfekciju kanti za smeće možete napraviti i koncentiraniju otopinu: Pomiješajte oko pola šalice varikine na otprilike tri litre vode.
Koristite toplu vodu ako vam treba otopina za ribanje i dezinfekciju pločica. Za dezinfekciju kuhinjske daske za rezanje napravite još blažu otopinu: Na 3,5 litre vode dovoljno je staviti dvije žličice izbjeljivača.
Za dezinfekciju odjeće
Želite li dezinficirati rublje ili odjeću, primjerice odjeću iz teretane, dodajte malo izbjeljivača u prašak za pranje rublja. Za dublju dezinfekciju možete dodati 2/3 šalice za standardnu perilicu ili 1/3 šalice za visokoučinkovitu perilicu. Štoviše, mnogi obojeni odjevni predmeti mogu se sigurno prati i sa standardnim izbjeljivačem.
Mary Gagliardi kaže da se i neki obojani odjevni predmeti sigurno mogu oprati s izbjeljivačem, no treba biti oprezan. Preporučuje da uvijek prije pranja testirate odjeću na manjem komadu gdje se šteta neće vidjeti. Na primjer na unutrašnjem obrubu rukava. Jednostavno pomiješajte 2 žličice izbjeljivača s ¼ šalice vode, pa nanesite malu točkicu te mješavine na tkaninu i ostavite minutu prije nego posušite tkaninu suhom krpom, tako da upije. Ako ne ostane nikakva mrlja, odjevni predmet možete oprati.
Korištenje izbjeljivača u kupaonici
Izbjeljivač može biti vrlo koristan za dezinfekciju svih površina u kupaonici na kojima se rado skupljaju bakterije ili plijesan. Za standardne površine, kao što su zahodska školjka ili pločice, držite se recepta od pola šalice i 3,5 litre vode. Otopina može poslužiti i za dezinfekciju plastičnih dječjih igračaka. Ostavite ih da se namaču u njoj 5 minuta, pa nakon toga dobro isperite.
Zavjesu za tuš operite u perilici, uz dodavanje deterdženta i 2/3 šalice izbjeljivača, kako bi se dobro oprala plijesan, savjetuje Gagliardi.
Korištenje izbjeljivača na terasi
Prije nego što pospremite plastični vrtni namještaj u garažu, operite ga s otopinom ¾ šalice izbjeljivača i oko 3,5 litre tople vode. Ostavite 10-ak minuta, pa isperite toplom vodom, no pazite da ta voda ne oteče prema biljkama ili vrtu s povrćem.
Žardinijere u kojima ste imali ljetno cvijeće također operite tom otopinom, kako biste izbjegli da se u njima zadrži plijesan ili gljivice koje mogu dovesti do razvoja bolesti na novim biljkama koje ćete posaditi. Ako će do sadnje proći više vremena, žardinijere ne morate ispirati vodom.