Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Nezaboravni riblji specijaliteti za Veliki petak, ali i svaki dan

Nezaboravni riblji specijaliteti za Veliki petak, ali i svaki dan
4

Ako još niste sigurni što biste poslužili na posnom jelovniku, neka tunjevina, bakalar, oslić ili srdele posluže kao nadahnuće za pripremu ukusnih jela

Na Veliki petak među katolicima vrijedi obveza posta i nemrsa, pa se većina obitelji odluči za pripremu ribljih specijaliteta. Iako se često priprema bakalar, i od drugih jeftinijih vrsta riba, poput oslića, možete prirediti pravu deliciju. Tako “skromna” tunjevina može biti podloga za pripremu vrlo maštovitih i ukusnih jela poput punjenih palačinki. Na maslinovu ulju propirjajte češnjak i luk pa im dodajte ocijeđenu tunjevine iz konzerve i pelate. 

Kuhajte nekoliko minuta pa tom smjesom napunite napola pečene palačinke. Posložite ih u posudu, pospite ribanim sirom i pecite još 15-ak minuta. A napravite li smjesu od tune, kuhane riže, cvjetića brokule, ribanog sira, vlasca te mješavine mlijeka i jaja pa je prebacite u kalup te pečete sat vremena, dobit ćete vrlo ukusnu i zasitnu pitu. No tunu, ali i skuhane filete drugih vrsta riba, poput oslića, skuše ili pastrve, možete pomiješati s namočenim kruhom i povrćem pa oblikovati u pogačice ili kuglice. 

Nakon što ih skuhate u umaku od rajčice ili ispečete u ulju, poslužit će kao odličan dodatak svim vrstama tjestenine. No filete ribe možete ubaciti i u složenac od krumpira, tikvica ili patlidžana. Ti će se sastojci ljepše povezati ako ih prelijete vrhnjem za kuhanje i sirom pa tek tada ubacite u pećnicu. A riblji fileti bit će još sočniji ako ih napunite bogatim nadjevima pa uvaljate u smjesu od brašna, jaja i soli.

Primjerice, za najjeftiniju varijantu odaberite srdele pa ih očistite od kostiju, a filete premažite mješavinom sjeckanog češnjaka, maslinova ulja, kapara, limunova soka te komadića sira. No srdela će biti ukusnija i ako je isfiletiranu premažete pestom pa ispečete u ulju.

Oslić u omotaču od palente i začina

Sastojci: 1/2 šalice palente; papra, kumina, soli i korijandra prema želji, 2 žlice sjeckanog peršina, ribana korica limuna, 800 g fileta oslića, maslinovo ulje

Priprema: Pomiješajte sve sastojke za pohanje. Premažite filete uljem pa ih uvaljajte u suhe sastojke. Pecite u posudi na 200°C oko 15 minuta. Poslužite sa salatom i krumpirom.

Okruglice od tune sa špagetima

Sastojci: 400 g špageta, 700 ml umaka od rajčice, 125 ml povrtnog temeljca, 200 g staroga kruha, češanj češnjaka, 500 g ribana parmezana, 2 žličice ribane korice limuna, 425 g tunjevine iz konzerve, 1/3 šalice sjeckanog peršina, 3 jaja

Priprema: Skuhajte špagete u slanoj vodi. Umak od rajčice i temeljac kuhajte na srednjoj vatri. Kad provrije, kuhajte još tri minute. U međuvremenu u blenderu usitnite kruh, češnjak, parmezan, limunovu koricu, tunjevinu, peršin i jaja. Oblikujte kuglice od smjese, pa ih dodajte umaku od rajčice. Kuhajte osam minuta te pomiješajte sa špagetima. Pospite svježim peršinom.

Složenac od ribe i tjestenine

Sastojci: 300 g tjestenine, 40 g maslaca, 2 žlice brašna, 2 šalice mlijeka, papar, 3/4 šalice ribanog sira, 425 g tunjevine iz konzerve ili pečenih ribljih fileta

Priprema: Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi. Rastopite maslac i dodajte brašno. Nakon minute maknite s vatre pa ulijte mlijeko i vratite na vatru. Kuhajte 3-4 minute te opet maknite s vatre i umiješajte pola šalice sira. Popaprite. Umak dodajte tjestenini pomiješanoj s tunjevinom ili ribljim filetima. Sve prebacite u namašćenu vatrostalnu posudu i pospite preostalim sirom. Pecite 15 minuta na 200°C.

Riblje pogačice s krumpirom

Sastojci: kg krumpira, 350 g ribljih fileta, 2 šalice mješavine graška, nasjeckane mrkve i kukuruza, 4 mlada luka, 1/3 šalice sjeckanog peršina, 2 žumanjka, 3/4 šalice krušnih mrvica, 2 žlice ulja, sol,  papar

Priprema: Skuhajte krumpir i zgnječite ga. Dodajte mu nasjeckane filete, mješavinu povrća, sjeckani luk, peršin i žumanjke. Začinite solju i paprom pa od smjese oblikujte 16 pogačica. Uvaljajte ih u krušne mrvice te ispecite na ulju. Poslužite sa salatom i tartarom.

Recepti preuzeti iz gastromagazina Skuhatćute.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10
Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica
MANJE POZNATO

Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica

Preljubnici su najčešće zadovoljni svojim odnosom, ako žena vara to je češće kraj odnosa, a većina varalica će uslijed afere sve češće voditi ljubav i s partnerom