Sirak tek treba dobiti svojih pet minuta slave, jer još uvijek malo tko za njega zna. Može se jesti kao slani prilog ili slatka kaša, a u njemu nema glutena
Nepoznata žitarica: Sirak se jede kao slatka kaša ili prilog
Postoji tridesetak vrsta biljke sirak koja se smatra petom najzastupljenijom žitaricom u svijetu. Ima vrlo blag orašast okus, bez glutena je, a kuha se u cjelovitom obliku, kao slatka kaša ili slani prilog umjesto riže ili kvinoje.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
![Jaja](https://img.24sata.hr/j4hze61w23mYKn_TwHwObtwTQPk=/880x587/smart/media/images/2022-42/screen-shot-2022-10-20-at-13-59-58.jpg)
Ako planirate kuhati sirak, namočite zrna večer prije kako bi se omekšala, a vi si skratili vrijeme kuhanja.
![storyeditor/2024-04-12/41918639_l_normal_none.jpg](https://img.24sata.hr/ljEYblNE8z7vFDvk5wi8RBd8ss0=/622x0/smart/media/images/2024-15/41918639-l-normal-none_MJDbSUk.jpg)
Sirak pomiješajte s vodom u omjeru 1:3 i kuhajte 45 minuta.
Možete ga i dodati na tavu na zagrijano ulje, sirak će početi pucati poput kokica!
100 grama sirka ima 315 kalorija, a odličan je izvor vlakana, antioksidansa i pun je minerala poput magnezija, kalija, fosfora, željeza i cinka. Bogat je i vitaminom B kompleks.
![](https://img.24sata.hr/p0RfXNm6Kc3A4s1IrwJD7k2pyGo=/622x0/smart/media/images/2024-15/59632405-l-normal-none.jpg)