Souffle potječe iz Francuske još iz 18. stoljeća, može se jesti slan ili kao desert. Riječ 'soufflé' je particip prošli glagola souffler, što znači puhati, napuhati
Neodoljivi souffle od limuna
Priprema:
Maslacem dobro premažite dvije keramičke posudice za souffle pa ih obje pospite s malo šećera. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Žumanjke izmiksajte sa 75 g šećera u gustu i pahuljastu smjesu. Dodajte koricu i sok od limuna te prstohvat soli pa još kratko miksajte kako bi se sastojci sjedinili. Bjelanjke izmiksajte s preostalih 25 g šećera u čvrsti snijeg. Snijeg od bjelanjaka špatulom postupno umiješajte u žumanjke. Smjesu prelijte u pripremljene posudice. Napunite posudice smjesom i lagano lupite svakom posudicom o podlogu kako bi se smjesa ravnomjerno rasporedila. Pecite između 15 i 20 minuta, ovisno o veličini. Gotovi souffle poslužite odmah.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Sastojci:
100 g šećera 3 jaja 1/2 žlice limunove korice 30 ml limunova soka, prstohvat soli, 2 žličice maslaca
Broj osoba: 4
Priprema: 45 minuta