Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Neko povrće je zdravije jesti kuhano, a drugo ne - da biste iskoristili vitamine i minerale

Neko povrće je zdravije jesti kuhano, a drugo ne - da biste iskoristili vitamine i minerale

Sirovo povrće ima različite hranjive tvari od kuhanog. Ako znate koje kuhati, a koje ne, to vam može pomoći u optimizaciji količine vitamina, minerala i antioksidansa koje tijelo apsorbira

Povrće je bogato vitaminima i mineralima. Vitamini u povrću kategoriziraju se kao oni topivi u mastima i topivi u vodi. Vitamini topljivi u mastima, koji uključuju vitamine A, D, E i K, stabilniji su, dok su vitamini topljivi u vodi, kao što su vitamin C i B osjetljiviji na kuhanje i tako se gube.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Namirnice zagađene pesticidima 01:11

Zato se često preporučuje neke vrste povrća jesti sirovo kako bi maksimizirali količinu hranjivih sastojaka iz njih. Povrće je također bogato antioksidansima, a oni se u nekom povrću prilikom kuhanja uništavaju, a u nekima postaju bioraspoloživi. To znači da tijelo bolje apsorbira hranjive tvari iz njih. Način kuhanja koji također igra ulogu u opstanku minerala i antioksidansa.

Povrće koje je zdravije jesti sirovo

Povrće bogato vitaminom C poput brokule, špinata i zelene salate najbolje utječu na zdravlje kada se jedu sirovi. Kod njih kuhanje smanjuje udio vitamina C. Kelj i grašak je zdravije jesti sirov. 

Jesen u vrtu: Evo što sve možete posaditi u rujnu pa uživati u plodovima s dolaskom proljeća
Jesen u vrtu: Evo što sve možete posaditi u rujnu pa uživati u plodovima s dolaskom proljeća

Povrće bogato antioksidansima koje je također zdravije jesti sirovo su bijeli luk, špinat, korijen peršina i poriluk, a od začina zeleni papar u zrnu.  

Povrće koje je bolje jesti kuhano

Postoji povrće čiji se antioksidansi bolje apsorbiraju u tijelu kada se prethodno skuhaju. Kako bi iskoristili sve hranjive tvari, skuhajte mrkvu, bijeli i slatki krumpir, šparoge, ciklu i cvjetaču. 

Ojačajte imunitet za zimu: 'Birajte sezonske namirnice i hranu uzgojenu u vašoj blizini'
Ojačajte imunitet za zimu: 'Birajte sezonske namirnice i hranu uzgojenu u vašoj blizini'

Kuhanje ima i pozitivan učinak na bolju apsorpciju beta karotena u povrću poput mrkve, slatkog krumpira, tikvica i bundeve.

Povrće kuhajte pažljivo

Naravno, jesti kuhano povrće je bolje nego da ga uopće ne jedete. Ako sirovo povrće nije za vas ili  jednostavno radije jedete kuhano, maksimalno iskoristite hranjive tvari. Kuhajte ih dovoljno da omekšaju, ali ne predugo da postane kašasto, piše Live Strong. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7