Poigrajte se plodovima mora, poput Rusa, koji palačinke pune lososom i kavijarom ili u slatku crnu smjesu stavite kakao, što čine Francuzi
Neki ih vole s limunom, a neki ih pune sirom i mesom
Najukusnije su palačinke s nekoliko kapi svježe iscijeđenog limuna i žličicom smeđeg šećera ili prelivene javorovim sirupom, tvrdi Rowley Leigh, šef kuhinje u britanskom restoranu Le Cafe Anglais i otkriva tajnu savršene smjese: dodajte pola milijeka, pola vode i ne zaboravite - grumen maslaca. Njegov sunarodnjak Nick Willoughby, vlasnik jedne od najmaštovitijih palačinkarnica u Londonu, kaže da je palačinka “platno koje čeka umjetnika da je napuni sastojcima koji idu u najukusnije kolače”. Jednostavan slatki preljev od limuna on smatra siromašnim i navodi kako je “grijeh” ne poigrati se krušnim mrvicama, ribanom jabukom i đumbirom. Jedan od specijaliteta njegove kuhinje su palačinke punjene rastopljenim čokoladicama od karamele i kikirikija, prelivnene čokoladnim likerom.
>>Francuski specijalitet je nadjev od sira i popečene slanine, a palačinka se napuni i prelije bešamel umakom te pospe bosiljkom, origanom ili mažuranom. Za flambirane, slatke palačinke treba mnogo spretnosti.U talijanskim se palačinkarnicama poslužuju vrlo tanke palačinke. Ukusne su napunjene sirom riccotom, fino sjeckanim špinatom, a slatke se jedu s mascarponeom i nutelom. Neki kuhari ih preliju kavom i čokoladom.Škotske palačinke su manje promjerom i pomalo vlažne iznutra. Slatke se preliju medom ili premažu domaćim pekmezom, a slane se jedu s gljivama i jajetom.
>>Firentinske palačinke
SastojciI: 500 g listova špinata, 30 g maslaca, prstohvat ribanog muškatnog oraščića, 8 palačinki, 125 g sira; nadjev: 375 g gljiva, 45 g brašna, 300 ml temeljca, 375 g piletine, sol, papar
Priprema: U tavi rastopite maslac, dodajte gljive i pržite nekoliko minuta. Dodajte brašno i miješajte minutu. Maknite tavu s vatre i postupno umiješajte temeljac. Zagrijte do vrenja, dodajte sjeckanu piletinu, sol, papar. Kuhajte špinat 2 minute dok ne omekša i dobro ga ocijedite te umiješajte maslac i oraščić. Stavite ga u vatrostalnu posudu. Razdijelite smjesu od piletine i gljiva na 8 palačinki i zapecite.
>>Ruski blini sa škampima i kavijarom
Sastojci: 125 g brašna, 125 g heljdinog brašna, sol, 1/2 žličice suhog kvasca, 450 ml toplog mlijeka, jaje, ulje, kavijar, sušeni losos, 125 g vrhnja, kriške limuna i peršin za ukrašavanje
Priprema: U velikoj zdjeli pomiješajte pšenično i heljdino brašno, sol i suhi kvasac. Postupno umiješajte toplo mlijeko dok ne dobijete glatko tijesto. Pokrijte i ostavite 40 min. Umiješajte žumanjke, a od bjelanjka napravite čvrst snijeg i dodajte ga u smjesu. Zagrijte tavu, nauljite, pržite palačinke 2-3 min dok se ne pojave mjehurići. Okrenite i pržite s druge strane, izvadite, omotajte krpom i držite na toplom. Poslužite s kavijarom i lososom.
>>Francuske crne palačinke
Sastojci: 20 dag brašna, 3 velike žlice kakaa, 3 velike žlice šećera, 2,5 dl mlijeka, 2 jaja, malo soli, 3 dl mlijeka, pakiranje tiramisu kreme od 100 g, čokolada i vrhnje za šlag po želji
Priprema: U brašno dodajte kakao, promiješajte sa 4 žlice šećera, malo soli, 2 jaja, mlijeko i izmiksajte. Ostavite pola sata da odstoji. Tavicu premažite uljem i čim se zagrije, ispecite ih. Tiramisu kremu pripremite prema uputama na pakiranju i smjesu ostavite u hladnjaku dok ne postane kompaktna. Nadjenite palačinke tiramisu kremom i prelijte čokoladnim preljevom. Pospite šećerom u prahu i po želji poslužite s tučenim slatkim vrhnjem.