Jaja u ovim staklenkama su bila sirova, neoprana, neohlađena jaja, zatvorena u staklenku punu vapnene vode za dugotrajno skladištenje. Vapno ispunjava pore jaja i oblaže ih u 'staklenu' ljusku
Nekada su domaćice sirova jaja čuvale u staklenkama čak do dvije godine - u vapnenoj vodi
Imate previše jaja i bojite se da neće izdržati dovoljno dugo u hladnjaku čak i ako imate dovoljno mjesta za pohranu?
POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatske koke
Pokretanje videa...
Naše bake i prabake su imale su rješenje za taj problem – zatvaranje u staklenke s vapnenom vodom!
Jaja u ovim staklenkama su bila sirova, neoprana, neohlađena jaja, zatvorena u staklenku punu vapnene vode za dugotrajno skladištenje. Vapno ispunjava pore jaja i oblaže ih u 'staklenu' ljusku.
Najbolje ih je upotrijebiti u roku od godinu dana ili 18 mjeseci, ali ljudi su znali koristiti jaja tako uskladištena i nakon dvije godine te se kunu da su bila dobrog okusa, piše Return to Now.
Upozorenje! Ova metoda konzerviranja ne funkcionira na opranim ili kupljenim jajima. Pranje uklanja zaštitnu prirodnu ovojnicu koje jaje ima i koja sprečava ulaz zraka i bakterija. Bez toga, ljuska jajeta je porozna i vapnena voda će se upiti i uništiti jaje.
Uz nju, vapnena voda pomaže zatvoriti jaje tako da čak ni najsitnije bakterije ne mogu ući i pojesti jaje prije vas!
Srećom, vapnena voda je super jednostavna za napraviti.
Pažljivo stavite svoja neoprana, neohlađena jaja u staklenke veličine 5 litara ili veće, ​​prekrijte ih vapnenom vodom i zatvorite spremnik!
Morat ćete umiješati 30 grama vapna za kiseljenje (kalcijev hidroksid) na svaku litru vode. Najbolja je izvorska ili destilirana voda.
Više o pripremi pogledajte na linku: