Žene se boje da ugljikohidrati debljaju, no oni daju energiju, izvor su vlakana i sadrže folnu kiselinu, važnu za fetuse. Ugljikohidrati daju energiju i služe kao važan izvor vlakana
Ne izbjegavajte ugljikohidrate, oni su ključ zdrave trudnoće
Žene koje pokušavaju zatrudnjeti i trudnice trebale bi izbjegavati prehranu bez ugljikohidrata ili s niskim udjelom ugljikohidrata, kaže novo istraživanje objavljeno u časopisu Birth Defects Research.
Prvenstveno, ugljikohidrati daju energiju i služe kao važan izvor vlakana (vrlo važno za bebu koja raste).
- Već znamo da prehrana prije i tijekom rane trudnoće ima značajan utjecaj u razvoju fetusa. Ono što je novo u ovom istraživanju je da prehrana s niskim unosom ugljikohidrata može povećati rizik za 30 posto da će djeca imati defekt neuralne cijevi. To je zabrinjavajuće jer je prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata prilično popularna - objašnjava Tania Desrosier, voditeljica istraživanja i profesorica na UNC Gillings School of Global Public Health.
U istraživanju je fokus bio na svim vrstama kruha, žitaricama, tjesteninama, riži i brašnu jer sadrže folnu kiselinu, koja jedino dokazano smanjuje rizik od defekata neuralne cijevi
Stoga američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju preporučuje pri planiranju trudnoće 400 mikrograma folne kiseline na dan, jer se neuralna cijev kod djeteta zatvara između 49. i 56. dana, u vrijeme kad žene tek otkrivaju da su trudne. Tijekom trudnoće unos treba povećati na 600 do 800 mikrograma.