OSVJEŽENJE Barmen Marin Nekić otkriva recept za prvi hrvatski koktel, a smućkao je i utješne koktele za protivnike. Koristi se minimalnim brojem sastojaka kako bi istaknuo alkoholno piće
Navijački kokteli: Do slatke pobjede uz vatreni Crocktail
Uvijek biram najbolje sastojke jer je bez dobrog temelja teško bilo što napraviti, rekao je hrvatski koktel majstor Marin Nekić.
Omiljeni sastojci za vruće ljeto su, kako kaže, bosiljak, menta, vinogradarska breskva, limun, svježe smokve i višnje. Pokretač Nekic Barology Cocktail Studija i škole za barmene prilikom miješanja trudi se iskoristiti minimalan broj sastojaka kako bi istaknuo svaki detalj alkoholnog pića.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
- Zamislite koliko se ljudi u destileriji trudi napraviti neki proizvod i onda ga ja pobrišem - smatra Nekić. Izjavio je da Hrvati najviše biraju osvježavajuća pića jer, kako kaže, ipak smo mediteranska zemlja.
Recepti za fine koktele:
Crocktail
Sastojci: 5 cl zadarskog Maraschina, 3 cl soka od višnje Maraska, 3 cl svježeg soka od limuna, naribana kora naranče, suhe smokve (može svježe kad je sezona) i bosiljak
Priprema: U čašu za Crocktail naribajte koru od naranče kako bi ona pustila svoja esencijalna ulja. Nakon toga ubacite drobljeni led, preko kojeg se prvo ulijeva Maraschino, pa svježi sok od limuna i sok od višnje. Sastojke promiješajte žlicom. Dekorirajte smokvama i bosiljkom. Koktel je napravljen od hrvatskih sastojaka, kaže Nekić.
Gin Tonic
Sastojci: 4 cl Tanqueray London Dry Gin, 10 cl Tonic, 2 limuna, pupoljak svježe mente
Priprema: Ubacite led, preko leda navedene sastojke i promiješajte žlicom. Ovo klasično englesko piće poslužite u čaši za vino.
Kir Royal
Sastojci: 1,5 cl likera od crnog ribizla, 10 cl Pommery champagne
Priprema: U čašu ulijte prvo šampanjac, a nakon toga jako lagano ulijevajte liker od ribizla. Dekorirajte ukrasnim cvijećem ili svježim ribizlom.
Zacapa Old Fashioned
Sastojci: 2 kocke smeđeg šećera, 1 dsh (prstohvat) orange bittera, 1 dsh chocolate bittera, 5 cl Zacapa 23 y.o., kora naranče
Priprema: U čašu prvo stavite dvije kocke šećera. Nakon toga dodajte po prstohvat svakog bittera i izgnječite pomoću muddlera. Dodajte led i preko leda ulijte Zacapu. Promiješajte barskom žlicom, a nakon toga istisnite esencijalna ulja iz kore naranče koja vam ujedno može služiti i kao dekoracija. Pored možete poslužiti ukusne belgijske praline.