U mladosti je baka Marica često kuhala jer je stalno imala "težake", pa je tako osmislila i recept za zljefku od heljde koju su svi obožavali. I zbog mirisa i okusa, cijelo selo je mirisalo kad se ona spremala
Napravite zljefku od hajdine kaše po receptu bake Marice
Bakica Marica Kipa iz Lobora pokazala je kako radi zljefku od hajdine (heljdine) kaše na tradicionalan način s domaćim svježim sastojcima.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Naime, u mladosti je često kuhala jer je stalno imala "težake", pa je tako osmislila i recept za zljefku od heljde koju su svi obožavali. I zbog mirisa i okusa, cijelo selo je mirisalo kada se ona pripremala.
Marica i druge bakice dio su projekta Babičini recepti koji promovira gastronomsku tradiciju Zagorja, a ostale starinske recepte možete vidjeti na njihovom TikTok profilu i YouTube kanalu Babice.produkcija.
Sastojci
- 0,5 kg heljdine kaše
- 20 dkg špeka
- 1 luk
- 0,5 kg kukuruznog brašna
- 1 žlica masti
- 0,5 kg svježeg kravljeg sira
- 3 jaja
- 0,8 kg kiselog vrhnja
- malo soli i papra.
Priprema
Namočite hajdinu kašu oko 30 minuta. Na masti pržite nasjeckani luk i špek u kojeg dodate kukuruzno brašno, pa još sve skupa prodinstajte na laganoj vatri. Zatim u veću zdjelu stavite proprženi luk, špek i brašno te dodajte ocijeđenu kašu.
Začinite solju i paprom. Ubacite svježi sir, 3 žutanjka i kiselo vrhnje. Od bjelanjaka napravite snijeg. Sve skupa povežite i ubacite u namašćeni lim za pečenje. Pecite na 180 stupnjeva oko 40 do 45 minuta.
POGLEDAJTE ŠTO MOŽEMO OČEKIVATI OD POBJEDNIKA MASTERCHEFA: