Šarena gibanica je kolač koji je osmislila baka Marica iz Lobora. Punjena je orasima, svježim sirom, makom i jabukama, a sočnost joj daje ulje koje se mora preliti po vanjskoj strani prije pečenja
Napravite šarenu gibanicu po starinskom receptu bake Marice
Bakica Marica Kipa iz Lobora pokazala je kako radi šarenu gibanicu na tradicionalan način s domaćim svježim sastojcima. Naime, baka Marica je radila u Njemačkoj i tamo je pekla gibanice svaki petak.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Htjela je da u njoj ima što više punjenja, pa je tako došla na ideju da napravi gibanicu s četiri punjena poslagana po dijagonali na tijestu. U pripremi gibanice joj je pomagala i mama koja ju je savjetovala da gibanicu izvana mora politi s uljem kako bi ona ostala sočna.
Babice.produkcija je serijal koji donosi razna jela i slastice po starim receptima bakica iz Zagorja, a sve ih možete vidjeti na njihovom TikTok profilu te YouTube kanalu.
Sastojci
- 1 l mlijeka
- 2 suha kvasca
- 0,5 kg šećera
- 4 jaja
- 1 kg brašno za dizana tijesta
- 0,2 dcl ulja
- 20 dkg mljevenih oraha
- 20 dkg maka
- 20 dkg svježeg sira
- 20 dkg naribanih jabuka
- malo cimeta
- malo ruma
- malo vanilin šećera
Priprema
U pola litre toplog mlijeka ubacite malo šećera i suhi kvasac. Ostavite da se digne. Od tri jaja odvojite žutanjke i ubacite u mlijeko i kvasac, a bjelanjke ostavite za kasnije. U smjesu ubacite malo soli i 8 žlica šećera. Sve umutite, zatim malo po malo dodajte brašno za dizana tijesta. Kuhačom miješajte dok ne dobijete glatko tijesto koje se odvaja od zdjele.
Pokrijte i stavite dizati 40 minuta na toplom. Za to vrijeme pripremite nadjeve. Naribajte jabuke i propržite kratko s cimetom i šećerom. Svježi sir usitnite i dodajte šećer i vanilin šećer, jedan žutanjak, bjelanjak ponovo odvojite. Pola litre vrućeg mlijeka provrijte i stavite na mak i mljevene orahe. Malo šećera stavite u mak. U orahe dodajte šećer i malo ruma.
Od bjelanjaka istucite snijeg i odvojite ga na tri dijela, jedan u mak, drugi u orahe i treći u sir. Tijesto podijelite u dva dijela i razvaljajte svaki dio. Zatim mažite nadjeve jedan po jedan dijagonalno tako da svaki nadjev stavite dva puta.
Zarolajte gibanicu i stavite u namašćeni lim za pečenje. Na kraju ju premažite uljem. Zagrijte pećnicu na 180°C, stavite gibanicu peći. Nakon 20 minuta kad dobije boju, smanjite temperaturu na 150°C i ostavite da se peče još 40 minuta. Ukupno pecite 1h. Kad je pečena, ne smije se vaditi iz lima, već pokriti krpom i ostaviti da se tako ohladi, savjetuje Marica.