Zovu ga još i keto ili proteinski kruh jer ne sadrži ugljiikohidrate, a recept je poprilično jednostavan. Okušajte se u pripremi najnovijeg viralnog hita koji ne samo da je ukusan, već i super izgleda u duginim bojama
Napravite sami apsolutni hit - kruh oblak u duginim bojama
Neki oblak kruh uspoređuju sa šećernom vatom, a ostali za njega kažu da je 'hrana za anđele'. Krug oblak posljednjih je tjedana postao viralni hit na društvenim mrežama s velikim brojem amaterskih kuhara koji dijele svoje recepte i kako im je ispao.
Pogledajte video:
Pokretanje videa...
Ako na TikTok utipkate #cloudbread, vidjet ćete preko 2,4 milijarde pregleda, dok se na Instagramu on pojavljuje u preko 35 tisuća postova.
Slavne slastičarke Rachel Samson iz Fork in Me i Valentina Mussi iz Sweet Portfolio za CNN su podijelile svoje najbolje trikove za njegovu izradu.
Što je oblak kruh?
On se zapravo tehnički i teško može klasificirati kao kruh, jer su mu jedini sastojci bjelanjak, kukuruzni škrob i šećer, premda sam vidjela varijacije s grčkim jogurtom, krem sirom i cijelim jajima, kaže Samson.
Mussi se slaže s opisom torte kao anđeoskom hranom - napomenuvši da to pahuljasto tijesto sliči i na tzv. okruglu kruh.
- Vjerujem da popularnost oblaka kruha ima veze s njegovom blistavom, pahuljastom teksturom. Kad ga se razdvoji, on podsjeća na oblak, a odlično je to da vam trebaju samo četiri osnovna sastojka da biste napravili savršenu poslasticu - kaže Mussi.
Kako napraviti oblak kruh
Samson predlaže da iskušate recept koji će vam donijeti savršen oblak u duginim bojama. Ona je koristila odvojene male zdjele što joj je olakšalo miješanje oblaka svake boje.
Njezin recept:
- 3 bjelanjka
- 1/2 žličice ekstrakta badema ⁣
- 2 žlice šećera ⁣
- 1 žlica kukuruznog škroba ⁣
Zagrijala je pećnicu na 180 Celzijusa, te odvojila bjelanjak koji je tukla sve dok se nije počeo pjeniti. Dodala je arome, šećer i kukuruzni škrob te polako tukla dok se nisu pojavili 'čvrsti vrhovi'. U tom trenutku ih je razdvojila u odvojene zdjele kako bi dodala boje i formirala dugu.
- Žlicom ili špatulom izlijte smjesu na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, oblikujte u oblak i pecite 20 minuta. Izvadite i uživajte! - savjetuje Samson.
Mussi kaže da je do sada omiljena verzija oblaka kruha narančasta napravljena s ekstraktom naranče umjesto ekstrakta vanilije.