Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Naopake kolače krase kolutovi ananasa, kriške jabuka ili šljive

Naopake kolače krase kolutovi ananasa, kriške jabuka ili šljive
4

Naopaki kolači ime duguju načinu pripreme - na dno posude za pečenje stavlja se voće, na koje se ulijeva smjesa za biskvit. Obogatiti ih možete i s malo čokolade

Kolač s narančama

Sastojci: 2 žlice maslaca, 2 žlice smeđeg šećera, 2 velike naranče, 1,5 šalica brašna, 1,5 žličica praška za pecivo, 1/8 žličice soli, 3/4 šalice šećera, 1/2 šalice čvrstog jogurta, 1/4 šalice soka od naranče, 2 žlice korice od naranče, 1/2 šalice ulja, 3 jaja

Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Otopite maslac u tavi pa dodajte smeđi šećer i kuhajte dok se ne otopi. Maknite s vatre pa time premažite okrugli kalup za kolače. Narežite naranče i poredajte po dnu kalupa. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi pomiješajte šećer, jogurt, sok od naranče, koricu od naranče i ulje. Dodajte istučena jaja. Prelijte smjesu preko naranči. Pecite 30 minuta i ostavite deset minuta da odstoji prije posluživanja.

Čokoladni naopaki kolač

Sastojci: 150 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 8 šljiva, 3 jaja, 100 g brašna, 40 g instant palente, 10 g kakaa, 50 g tamne čokolade 

Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Otopite 100 g maslaca u dubokoj tavi pa dodajte 100 g šećera i malo vode. Kuhajte pet minuta dok se šećer ne otopi. Dodajte šljive i promiješajte pa maknite s vatre. Istucite ostatak maslaca i šećera te dodajte žumanjke pa brašno, palentu i kakao. Istucite bjelanjke i dodajte ih u smjesu s brašnom pa sve prelijte preko šljiva koje ste poredali u lim za pečenje. Pospite komadićima čokolade i pecite 40 minuta. Kad je kolač gotov, izvrnite ga na tanjur i poslužite.

Naopaki kolač od jabuka

Sastojci: Ulje, 3/4 šalice šećera, 1/4 šalice vode, 3 šalice jabuka narezanih na tanke ploške, 1/4 šalice nasjeckanih oraha; biskvit: 200 g brašna, 1,5 žličica praška za pecivo, 1/4 žličice soli, 2/3 šalice šećera, 3 žlice maslaca, 2 žumanjka, žličica ekstrakta vanilije, 1/2 šalice mlijeka, 3 bjelanjka

Priprema: Ugrijte pećnicu na 170°C pa namastite okrugli kalup za tortu. Pomiješajte tri četvrtine šalice šećera s četvrtinom šalice vode i ugrijte na umjereno jakoj vatri. Miješajte dok se šećer ne otopi. Ulijte u lim za pečenje. Preko toga u krug poredajte kriške jabuka. Pospite orasima i ostavite sa strane. Pripremite biskvit. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa promiješajte. Mikserom istucite dvije trećine šalice šećera i maslac. Dodajte žumanjke i vaniliju pa još izmiksajte. Umiješajte brašno i mlijeko. Istucite bjelanjke i dodajte ih u smjesu za biskvit. Premažite preko jabuka i pecite 35 minuta. Kad je kolač gotov, izokrenite ga na tanjur i poslužite.

Naopaki kolač od višanja

Sastojci: Ulje za pečenje, 2 žlice maslaca, 1/3 šalice smeđeg šećera, 4 šalice otkoštenih višanja, 200 g brašna, 2 žličice praška za pecivo, 1/4 žličice soli, 1/4 žličice sode bikarbone, 3/4 šalice šećera, 6 žlica maslaca, 3 žlice ulja, 1,5 žličica ekstrakta vanilije, 2 jaja, šalica mlaćenice, šaka brusnica za ukras

Priprema: Ugrijte pećnicu na 170°C. Namastite lim za pečenje uljem pa obložite masnim papirom. Otopite maslac i prelijte preko papira za pečenje pa pospite smeđim šećerom. Preko pospite višnje. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu te izmiksajte. Pomiješajte šećer, maslac i malo ulja u posudi i istucite mikserom. Dodajte vaniliju pa jedno po jedno jaje. Zatim umiješajte smjesu s brašnom i mlaćenicu. Smjesom premažite višnje i pecite na 170°C 30 minuta. Smanjite temperaturu na 160°C pa pecite još pola sata. Ukrasite brusnicama i poslužite.

Recepti preuzeti iz subotnjeg izdanja gastromagazina Skuhatćute.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6
Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica
MANJE POZNATO

Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica

Preljubnici su najčešće zadovoljni svojim odnosom, ako žena vara to je češće kraj odnosa, a većina varalica će uslijed afere sve češće voditi ljubav i s partnerom