Kupus je jedna od rijetkih namirnica čija se nutritivna svojstva povećavaju tijekom procesa kiseljenja. Preporučuje se veganima i vegetarijancima, a dobar je kod probavnih problema, glavobolje, anemije i kašlja
Namirnica sezone: Kiseli kupus jedite što više, iznimno je zdrav
Kupus je doista čudesna namirnica. Ne samo što je bogat mineralima nego se oni nalaze u omjerima koje tijelo najlakše može iskoristiti.
Iako se kuhanjem njegova korisnost smanjuje, sve što vrijedi za svježi vrijedi i za kiseli kupus. Čak štoviše. Kupus je jedna od rijetkih namirnica čija se nutritivna svojstva povećavaju tijekom procesa kiseljenja. Tako se fermentacijom stvara i vitamin B12, koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog podrijetla, stoga se kiseli kupus osobito preporučuje veganima i vegetarijancima.
POGLEDAJTE VIDEO: Kupus usporava rast tumorskih stanica
Pokretanje videa...
Po sadržaju vitamina C može se mjeriti s limunom i narančom. Tijekom dugih plovidbi pomorci su u potpalublju obavezno prevozili drvene kace pune kiseloga kupusa kako mornari ne bi oboljeli od nedostatka vitamina C, odnosno skorbuta. Čak je i tekućina dobivena kiseljenjem kupusa ljekovita. Rasol se kod nas udomaćio kao napitak koji pomaže kod svih tegoba vezanih uz probavni trakt te kao narodni lijek za smanjivanje oteklina na zglobovima.
Eksperimentalno je dokazano da se sokom od svježega kupusa uspješno liječe čir na želucu i upala debelog crijeva. Pretpostavlja se da je za to zaslužan vitamin U, čiji manjak u želucu i crijevima stvara preduvjete za razvoj čira. Sok od svježega kupusa potiče izmjenu tvari u stanicama i povoljno djeluje na sluzokožu crijeva.
Pomiješan sa sokom od mrkve i repe odličan je napitak za one koji pate od manjka kalcija. Također se preporučuje ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze. Djeluje na dobro raspoloženje, zahvaljujući boljem iskorištavanju bjelančevina, čini organizam otpornijim na stres te aktivira izmjenu tvari.
Anemija
Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i klorofilom, te se preporučuje slabokrvnim osobama, koje bi ga trebale jesti sirovog ili kuhanog na pari, a bilo bi dobro da svakog dana popiju po dvije čaše svježe iscijeđena soka.
Bolja probava
Protiv manjka kiseline u želucu prvog dana popijte jednu čašu rasola, drugi dan dvije čaše, trećeg dana tri i tako do pet čaša. Potom smanjujte količinu obrnutim redoslijedom. Protiv vjetrova napravite sok od svježega kupusa i pijte 20-30 g soka, ujutro na prazan želudac tijekom pet dana.
Sok od kupusa
Operite dobro glavicu kupusa. U mikser dodajte pola litre vode. Ubacite kupus i miksajte dok ne dobijete jednoliku smjesu. Kupus se može miješati i s drugim voćem i povrćem, npr. mrkvom ili jabukom radi ublažavanja okusa.
Glavobolja
Patite li od glavobolje, možete iskušati ovaj narodni recept - na čelo položite list kiseloga kupusa, omotajte ga gazom i lezite u krevet.
Paraziti
Kod oboljenja kao što su gliste kod djece ili razni paraziti u crijevima uzimamo sok svježega kupusa ili rasol od kiseloga kupusa svaka 2 sata po žlicu, a uz to jedemo salatu od kiseloga kupusa s češnjakom i maslinovim uljem 2 puta na dan.
Alergija i ubodi
Alergijske reakcije na koži i ubode kukaca možete ublažiti tako da na zahvaćeno mjesto nanesete list kiseloga kupusa ili ga nekoliko puta na dan mažete rasolom.
Protiv kašlja
Napravite sirup od 500 g soka crvenoga kupusa i 500 g šećera ili meda. Pomiješajte sok od kupusa sa šećerom ili medom i kuhajte nekoliko minuta. Uzimajte 3-4 žličice sirupa na dan.