Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Nakon tople kupke svrbi vas i pecka rodnica? 'Bombice' pjene za kupanje mogu biti razlog

Nakon tople kupke svrbi vas i pecka rodnica? 'Bombice' pjene za kupanje mogu biti razlog

Kad birate sastojke sredstva koje će obogatiti toplu kupku, izbjegavajte puder, teške mirise i boje, šljokice, te parabene i ftalate, pa i glicerin, jer mogu iritirati kožu i izazvati promjenu vaginalnog pH

VIDEO

Topla pjenušava kupka s voćnim ili cvjetnim mirisom u kojoj ste uljuljani kao u oblacima i šalica toplog čaja, uz mirisne svijeće i laganu glazbu, idealan su način da se opustite na kraju napornog tjedna. To je zapravo savršen opis onoga što zovemo 'uzmite si vremena samo za sebe i obnovu energije', s tim da takva kupka ima niz prednosti: bolje ćete spavati, opustit će vam se mišići, smiriti krvni tlak, ubrzat će se izbacivanje otrova iz organizma...  

POGLEDAJTE VIDEO: Sve prednosti tople kupke 

Pokretanje videa...

00:39

Pod uvjetom da pjenušava kupka ne potakne vaginalnu infekciju, odnosno gljivičnu ili bakterijsku vaginozu! Naime, dugim ležanjem u kadi u koju ste ubacili bombicu s pjenom za kupanje raste rizik od infekcije, ili iritacije uretre, upozorava ginekologinja dr. Alyssa Dweck iz tvrtke koja stoji iza linije higijenskih proizvoda Intimnia. Nije sve crno, ali...

- Neke žene mogu koristiti bilo koju pjenu za kupanje, bez problema. No, isto tako mnoge žene su osjetljive i neke bombice će dovesti do povećanog rizika od vaginalne infekcije, iritacije uretre ili kože rodnice zbog sastojaka - upozorava, a prenosi portal Shape.

Naime, vagina je organ koji se samo-čisti, odnosno prirodno održava vlastiti ekosustav. Vrlo je osjetljiva na poremećaje izazvane vanjskim agensima (prvenstveno na kemikalije, mirise, pa čak i sapuni), jer mogu lako poremetiti vaginalnu floru i promijeniti prirodni pH tijela, povećavajući rizik od neravnoteže bakterija u vagini i gljivične infekcije, ili prekomjernog razmnožavanja gljivica koje se prirodno pojavljuju u vagini, pojašnjava dr. Dweck. 

- Budući da se vaginalni ekosustav može tako lako narušiti, jako je važno obratiti pozornost na to kakve proizvode koristite na ovom osjetljivom području. Dakle, ako ste skloni iritaciji, gljivičnim infekcijama, ili bakterijskoj vaginozi, možda bi bilo sigurnije izbjegavati bombice pjene za kupanje i pogledati njen sastav, kaže dr. Dweck.

Evo nekih sastojaka za koje dr. Dweck kaže da ih svakako treba izbjegavati:

Teški mirisi ili boje: Ove kemikalije mogu dovesti do iritacije i pH neravnoteže unutar vagine. To može uzrokovati nelagodu ili bakterijsku vaginozu. Često se na deklaracijama pojavljuju kao 'miris', ili 'Blue 2', 'Red 4' i slično. 

Puder:  Za puder se sumnja da je povezan s rakom jajnika. Iako znanstvenici još nisu sigurni da je tako, bolje ga se kloniti za svaki slučaj. 

Parabeni i ftalati:  Ginekologinja ih opisuje kao endokrine disruptore, što znači da mogu ometati vaše hormonalne funkcije. Mnogi endokrini disruptori također su opasni za okoliš, pa ih je općenito najbolje izbjegavati u bilo kojem proizvodu za osobnu higijenu ili kozmetičku opremu.

Glicerin: Glicerin je uobičajeni sastojak u kozmetičkim proizvodima, no kad je u biljnom obliku, glicerolu, razlaže se na šećere. I dok je inače izvrstan za zadržavanje vlage za suhu kožu, glicerin u u doticaju s vaginom  može dovesti do povećanog rizika od bakterijske vaginoze ili gljivičnih infekcija jer se neke bakterije i kvasac hrane šećerom. Glicerin se nalazi i u mnogim OTC vaginalnim lubrikantima, pa uvijek provjerite popis sastojaka na tim bočicama.

Šljokice: Izbjegavajte ih, jer glitter je teško očistiti s bilo čega, pa i kože,  i može izgrebati kožu vaše vagine .

Važno je napomenuti da robne marke koje tvrde da proizvode 'čiste' i 'prirodne' pjene za kupanje još uvijek mogu sadržavati te sastojke, pa doista uvijek provjerite popis sastojaka prije kupnje. Kad ste u nedoumici, odaberite proizvod sa što manje sastojaka u deklaraciji, jer je to znak da je manje dodataka koji bi mogli izazvati reakciju. .

No, evo i jedne dobre vijesti: Mnoge bombice s pjenom za kupanje sadrže natrijev bikarbonat (dakle, sodu bikarbonu) kao sredstvo za pjenušanje, a kupke od sode bikarbone ponekad se preporučuju za ublažavanje svrbeža rodnice, pa čak i kao pomoć u suzbijanju gljivičnih infekcija - to neće poništiti djelovanje bilo kojeg od navedenih sastojaka, ali barem ne izaziva probleme.

Osim toga, treba izbjegavati pjenušave kupke koje tako volimo zbog mjehurića,  jer također mogu značajno promijeniti vaginalnu floru i rezultirati problemima. Soli za kupanje su bolje rješenje, ali još uvijek predstavljaju rizik od toga da će poremetiti ravnotežu vaginalnog pH. Ako ste posebno osjetljivi, najbolje je odležati u kadi punoj obične tople vode u koju ste dodali malo Epsomove soli za kupanje bez mirisa, kaže dr. Dweck. Ako volite dodati eterična ulja, važno je samo paziti na količinu, kako ne biste izazvali iritaciju. Ako vam je, pak, potrebna kupka koja hidratizira kožu, dodajte malo kokosovog ulja i - jako pazite da ne padnete iz skliske kade kad izlazite. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

'Milijarder je platio tisuće eura da me pretvori u svoju ženu iz snova, a onda je - nestao'
PROMIJENILA TIJELO

'Milijarder je platio tisuće eura da me pretvori u svoju ženu iz snova, a onda je - nestao'

Upoznala je gospodina X četiri godine ranije, nakon što joj je poslao e-mail u kojem je rekao da je želi rezervirati na sat vremena. Iako više nisu u kontaktu, jako mu je zahvalna