Žene u sedmom desetljeću više moraju paziti na zdravstvene probleme poput osteoporoze i hormonalne neravnoteže. Dobra prehrana i vježba vratit će energiju
Nakon šezdesete godine treba jesti svaka tri ili četiri sata
Stariji od 60, posebice žene, troše više energije nego što unose kalorija. Zbog toga se tijelo brže umara pa je vrlo važno prilagoditi prehranu potrebama, a važnu ulogu ima i redovita tjelovježba.
- Mišićna masa omogućava veće izgaranje kalorija, no s godinama žene gube mišiće, a masno tkivo se lakše nakuplja. Zato, nakon što prekoračite šezdesetu, pravilna prehrana uz tjelesnu aktivnost ima vrlo važnu ulogu u održanju mišića i reguliranju tjelesne težine - kaže nutricionistica Mirna Trumbetaš iz Centra za pravilnu i uravnoteženu prehranu Nutriteka.
- Poslije šezdesete metabolizam se usporava, a potaknuti ga možete tako da jedete manje obroke, svaka tri-četiri sata. No ne podvrgavajte se drastičnim dijetama jer one mogu dodatno usporiti metabolizam - kaže naša sugovornica. Vrlo je važno da žene nakon 60. jedu namirnice bogate kalcijem poput kelja i raštike, jer je u njih rizik od osteoporoze mnogo veći. Za zdrave kosti, ali i zube, uz kalcij je potreban vitamin D, koji omogućava održavanje ravnoteže između kalcija i fosfora.
Odlična prevencija od bolesti srca je mediteranska prehrana jer je niskokalorična te ima manje zasićenih masti, obiluje vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima, a nije loše uvesti i vegetarijanski dan u tjednome meniju.
- U prehrani žena nakon šezdesete važnu ulogu imaju i vlakna jer reguliraju probavu, smanjuju kolesterol te daju dulji osjećaj sitosti - kaže nutricionistica Trumbetaš.
Oraščići i mahune
Orasi, lješnjaci, bademi i sjemenke odlični su izvori dobrih masti, koje će vam nahraniti kožu, ali i mozak.
Manje soli, više banana
Osim što će vas najbrže “podići”, banane su pune kalija, koji djeluje na smanjivanje lošega kolesterola.
Zrno po zrno...
Vlakna iz žitarica poput smeđe riže i zobi potiču rad crijeva te spuštaju razinu šećera u krvi.