Hunza: Najzdraviji narod svijeta - skoro nikada nisu bolesni... | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 120

Hunza: Najzdraviji narod svijeta - skoro nikada nisu bolesni...

Hunza: Najzdraviji narod svijeta - skoro nikada nisu bolesni...

Postoji period kada Hunzi ništa ne jedu, a on je poznat kao 'gladno proljeće'. Naziv je dobio po tome što je voće tada još uvijek nezrelo, i tada piju isključivo sok od suhih marelica

VIDEO

Stari narod Hunza smješten na samoj granici Pakistana i Indije, skoro nikada nisu bolesni i često izgledaju mladoliko.

Oni su pravi primjer da gotovo idealan način života zaista postoji. Kupaju se u ledenoj vodi, čak i na temperaturi od 15 stupnjeva ispod nule, a postoje i slučajevi da sa 65 godina rađaju djecu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zdrava prehrana 01:14

Ljeti jedu sirovo voće i povrće, a tijekom zime konzumiraju suhe marelice, proklijale žitarice i ovčji sir. Postoji period kada Hunzi ništa ne jedu, a on je poznat kao "gladno proljeće". Naziv je dobio po tome što je voće tada još uvijek nezrelo, i tada piju isključivo sok od suhih marelica. Period traje od 2 do 4 mjeseca, i smatraju ga krucijalnim za svoje zdravlje i način života.

Proteine unose u najmanjim količinama, a dnevno unesu u prosjeku 1933 kalorija, od kojih je 50 g proteina, 36 g masti i 365 g ugljikohidrata.

Ojačajte imunitet: Evo što treba jesti i piti da ublažite alergiju
Ojačajte imunitet: Evo što treba jesti i piti da ublažite alergiju

Iz iskustva mnogih stranaca pridošlica, koji su se preselili u dolinu rijeke Hunze, zaključili su da je glavni faktor dugovječnog života zdrava prehrana.

Njihova prehrana odgovara svima

Škotski liječnik Mac Harrison je, po povratku u Englesku, izveo eksperiment na velikom broju životinja. Jedna grupa se hranila normalnom hranom londonske radničke obitelji, koja je podrazumijevala bijeli kruh, haringe, prerađeni šećer, konzerviranu hranu i kuhano povrće. Kao rezultat takve prehrane, kod životinja su se pojavile različite ljudske bolesti. Druga grupa životinja se hranila hranom Hunza i ostala je savršeno zdrava.

Knjiga "Hunza – ljudi koji ne znaju za bolest", autora R. Bircher, ističe osnovne karakteristike njihove ishrane, tvrdeći da su one ključne za zdrav život:

To su vegetarijanski način prehrane; velika količina sirovih namirnica; dominiraju voće i povrće; prirodni proizvodi; bez ikakve kemije; namirnice koje se spremaju tako što se čuvaju svi njeni biološki vrijedni materijali; alkohol i slatkiši se ne konzumiraju; poštuje se redovan period gladovanja.

Strogi režim prehrane! Evo što jedu slavni: 'Ekstremna sam'
Strogi režim prehrane! Evo što jedu slavni: 'Ekstremna sam'

Na međunarodnom kongresu o kancerogenim oboljenjima u Parizu, na ljeto 1977. godine, stručnjaci su objavili kako se potpuno odsustvo raka javlja samo kod naroda Hunza, ali taj podatak je od onda demantiran.

Za njih je prepješačiti 20-ak kilometara dnevno isto što i za nas prošetati oko kuće. Pripadnicima naroda Hunza je penjanje uz planinu kao odlazak u dućan, a spuštaju se sretni i veseli.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 120

VIDEO

Kolindina dijeta: Umjesto pizze, sama radim rezance od tikvica
TAJNA FANTASTIČNE LINIJE

Kolindina dijeta: Umjesto pizze, sama radim rezance od tikvica

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otkrila nam je koje su tajne njene kuhinje, ali i trikove kojima se hrani zdravije. Već dugi niz godina održava fantastičnu liniju

'Dok sam na poslu, žena spava s drugima - to mi je dobar osjećaj'
'TO NIJE VARANJE'

'Dok sam na poslu, žena spava s drugima - to mi je dobar osjećaj'

Matt je priznao da ponekad osjeća ljubomoru na druge muškarce s kojima Zoe spava, ali zapravo vjeruje da je ljubomora lijep osjećaj jer zna da će Zoe na kraju dana doći kući k njemu
'Trojac mi je bio velika želja, ali bojim se da mi je uništio vezu'
KRITIČAN ODNOS

'Trojac mi je bio velika želja, ali bojim se da mi je uništio vezu'

On ima 28 godina, a njegova djevojka 25 i oduvijek je sanjao o tome da njih dvoje još nekoga puste u odnos, no čim su to napravili, situacija se promijenila