Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Najvažniji vintage trendovi za 2024. godinu: U potrazi smo za stvarima iz 50-tih i 80-tih

Najvažniji vintage trendovi za 2024. godinu: U potrazi smo za stvarima iz 50-tih i 80-tih

Sve su popularnije stvari koje su danas neponovljive, radi se o komadima iz davnih dekada, a uskoro ćemo se okrenuti polovici prošloga stoljeća te pokušati naći neke legendarne modne 'dragulje'

VIDEO

Vintage je posljednjih godina postao hit i na crvenom tepihu, ne samo kao dio street style scene. Nose ga zvijezde poput  Zendaye, Kim Kardashian i Rihanne, a neke od njih, kao što je Bella Hadid, postale su ikone te karakteristične modne scene. Niša s vintage stvarima visoko je profitabilna, a uskoro će postati i još zanimljivija. Naime, stvari koje su prije više od 20 godina potpisali velikani kao što su Jean Paul Gaultier i John Galliano, nalaze se na listama najtraženijih stvari.

Jačanju vintage scene pridonijet će ovogodišnja tema slavne izložbe Met Gala, pod nazivom 'Uspavane ljepotice: Ponovno buđenje mode', na kojoj će se u Costume Instituteu naći kreacije iz čak 400 godina povijesti. Izložbi pomažu mnogi privatni kolekcionari, kao i modne arhive.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Tjedan mode Hermes 05:35

- Nadam se da će vintage ostati značajan, jer crveni je tepih idealna prilika da slavne osobe pokažu svoj ukus i stil te izraze svoju osobnu svijest o utjecaju mode na okoliš - ispričala je Alexis Novak, osnivačica kompanije 'Tab Vintage'.

Široke traperice su na modnom tronu: Nosit ćemo poderane, niskog struka i one s džepovima
Široke traperice su na modnom tronu: Nosit ćemo poderane, niskog struka i one s džepovima

Povratak osamdesetih

Iako je Y2K moda posljednjih godina dominirala vintage tržištem, a to znači ona s početka milenija, ova će godina biti više usmjerena ka potrazi za originalnim komadima iz osamdesetih.

- Mislim da nećemo vidjeti toliko minica i kratkih majica, imam osjećaj da će se ljudi htjeti odijevati konzervativnije. Bit će popularni duži vintage komadi sa širokim ramenima - uvjerena je Marie Laboucarié, osnivačica kompanije Nina Gabbana Vintage.

Smatra da će hitovi biti i kožnati komadi iz osamdesetih, ali baloneri te bomberice, s potpisima autora kao što su Yves Saint Laurent, Thierry Mugler i Alaïa.

Naglašena ženstvenost

Modni stručnjaci koji se bave vintage stvarima diljem svijeta najavljuju i povratak stvari iz pedesetih.

Raskoš vintage stilova: Evo kako su se žene kroz povijest uređivale za doček Nove godine
Raskoš vintage stilova: Evo kako su se žene kroz povijest uređivale za doček Nove godine

- Vidim na modnim pistama utjecaj pedesetih godina prošloga stoljeća, a slično se dešava i u svijetu vintage mode. Sve je to obično povezano. Predviđam popularnost vrlo ženstvenih stilova, inspiriranih polovicom prošloga stoljeća - objasnila je Novak.

U fokusu će biti razni uzorci i zanimljive tkanine, ali i New Look forme koje su pak dominirale krajem 40-tih.

Povratak korporativnog stila

Mnoge cool cure nose odijela, iako ne rade u uredima. Naime, djeluju ozbiljnije u sakou i hlačama, a od boja biraju razne chic varijante.

- Mislim da je to prirodna reakcija na stil koji otkriva mnogo kože, jer ponekad je fora ići u suprotnom smjeru i prekriti se. To nam donosi vrlo moderne kombinacije i dodatke - komentirala je Cherie Balch iz Shrimpton Couturea. Smatra da kreativne cure donose nove modne kombinacije i ideje te koriste vintage stvari na svjež način.

Glitter, crvena, kukičano i neobične cipele: Modni trendovi koji su obilježili 2023. godinu
Glitter, crvena, kukičano i neobične cipele: Modni trendovi koji su obilježili 2023. godinu

Velike, dugačke haljine za crveni tepih

Ova će godina na crvenom tepihu biti u znaku dugačkih, finih haljina velikog volumena. Najavljene su i arhivske kreacije, originali iz dekada kao što su osamdesete.

Vanity Fair Oscar Party, Los Angeles, America - 28 Feb 2016

- Fokusirat ćemo se na komade koji će ostaviti moćan dojam te one koji djeluju bezvremenski - naglasila je Balch.

Naglašava kako će dame biti u potrazi za haljinama koje ističu ženstvenost, ukrašene pokojim impresivnim detaljem - istaknula je.

Komadi koje je lako nositi

- Mnogo je zahtjeva za kreacijama koje je lako nositi, koje su lepršave te padaju na tijelu, a da opet imaju taj glamurozan dojam - zaključila je Balch, piše Vogue.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Kako rade trgovine u nedjelju
DETALJAN POPIS

Kako rade trgovine u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute
SUPER TRIK

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute

Riječ je o prirodnoj otopini koju možete napraviti sami, a jedino na što treba paziti jest da ona ne stoji na osjetljivim površinama dulje od dvije minute, jer bi ih zbog kiselosti mogla oštetiti