Pita od bijele čokolade, hrskavog krokanta, lješnjaka i cimeta je predivni način kako "podmazati" hladno tijelo i nahraniti dušu. Brza i jednostavna priprema obećava često ponavljanje...
Najslađa pita od bijele čokolade i krokanta za desert iz snova
Sastojci:
- 125 g brašna
- sol
- žličica gorkog kakaa
- žlica šećera u prahu
- 60 g maslaca, žumanjak
- 4 dl vrhnja
- 180 g bijele čokolade
Krokant:
- 30 g blanširanih lješnjaka
- 50 g oraha
- 220 g šećera
- žličica cimeta
Priprema:
Lješnjake i orahe krupno nasjeckajte i stavite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite oko 10 minuta na 180°C, dok ne dobiju zlatnu boju.
Obložite drugi lim papirom za pečenje. U posudu s debljim dnom stavite šećer i zagrijavajte dok se šećer ne rastopi i poprimi zlatnobakrenu boju. Dodajte orašaste plodove i cimet. Izlijte u pripremljeni lim u tankom sloju.
Kad se stisne, izlomite i stavite sa strane.
Izmiješajte brašno, prstohvat soli, kakao i šećer u prahu. Dodajte listiće maslaca i izmrvite u grudastu smjesu, dodajte žumanjak i toliko vode da tijesto postane glatko.
Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Razvaljano tijesto prenesite u kalup i pecite oko 15 minuta.
Ugrijte vrhnje do vrenja i maknite s vatre. Izlijte ga po kockama bijele čokolade i miješajte dok se rastopi.
Nadjev izlijte po tijestu, posložite krokant i pecite još koju minutu dok se ne otopi. Ohladite i stavite u hladnjak na dva sata da se dobro stisne.