Ljuti umak podiže tjelesnu temperaturu zbog čega se znojite, postajete crveni (zbog širenja kapilara), a može vam i curiti iz nosa. No, sve je to reakcija na potpuno izmišljenu vrućinu
Najpoznatiji ljuti umak - tabasco u prodaji je od 19. stoljeća
Dok jedni strepe od kušanja ljutih umaka, drugi ih naprosto obožavaju te žele isprobati sve vrste. Naime, zbog kapsaicina, glavnog sastojka ljutog umaka, vaša usta misle da je umak vruć jer se povezuje s osjetilnim pupoljcima na jeziku.
Ljuti umak podiže tjelesnu temperaturu zbog čega se znojite, postajete crveni (zbog širenja kapilara) a može vam i curiti iz nosa. No, sve je to reakcija na potpuno izmišljenu vrućinu.
Ljute papričice dio su ljudske prehrane već 6000 godina, a jedan od poznatijih ljutih umaka - tabasco, prvi put je u prodaju došao 1868. godine. Od ljutih umaka mnogi su stvorili i biznis, kako je njihova popularnost rasla.
Osim toga, mnogi OPG-ovi počeli su s izradom umaka od papričica koje uzgajaju kako bi se svi zaljubili baš u njihov najljući umak. Da biste proslavili ovaj dan, obavezno u jelo danas dodajte ljuti umak.