Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Najbolji vodič za pohranu hrane kako bi ona što dulje potrajala

Najbolji vodič za pohranu hrane kako bi ona što dulje potrajala
1

Većina ljudi do danas je već u smočnice spremila veće količine hrane ili makar dovoljne za razdoblje od dva tjedna za slučaj da ne smiju ili ne mogu izlaziti iz stana

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Lažne vijesti i korona: Kako ostati imun i spriječiti širenje

Dio ljudi sigurno je kupovao u panici i stihijski, pa su završili s proizvodima koje nikad ne koriste ili su pak kupili previše onih koje inače konzumiraju, piše HuffingtonPost.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:52

- Čak i tijekom pandemije, moguće je da ljudi kupuju hranu za koju misle da bi je trebali jesti, a ne onu koju žele jesti. To vodi do nepotrebnog bacanja hrane - ističe dijetetičarka Alyssa Pike.

Vodeći računa o tome što držite u hladnjaku i u smočnici te ako znate koja je hrana prioritetna, smanjit ćete količinu namirnica koje ćete baciti, a istovremeno ćete kuhati ukusnije i nutritivno bogatije obroke s onim što već imati kod kuće. Evo kako ćete to ostvariti.

U smočnicama uvijek morate imati brašna, soli, konzervi...
U smočnicama uvijek morate imati brašna, soli, konzervi...

1. Trošite najstarije

- Profesionalne kuhinje služe se FIFO pravilom. FIFO je kratica za pravilo "First in, first out", odnosno "Prvo unutra, prvo van". To znači da u prednji dio hladnjaka ili smočnice spremite starije namirnice koje ste kupili ranije, a ono što ste nedavno nabavili slobodno gurnete dublje u hladnjak. To je dobra praksa koju valja koristiti i u kućnim kuhinjama. Ne možete samo gurati namirnice gdje stanu, nego morate imati osjećaja za organizaciju te ih složiti s nekim smislom - kaže Celine Beitchman, nutricionistica u Institutu Culinary Education.

Savjetuje da svježe voće i povrće stavite na mjesto u hladnjaku gdje ćete ga najprije uzeti, blizu mlijeka i drugih proizvoda s kratkim rokom trajanja. U smočnici posložite suhe namirnice tako da su na policama u razini očiju, a u prednjem dijelu stavite namirnice s najkraćim rokom trajanja. Nema veze je li riječ o tjestenini ili konzervi, ako joj je rok kraći od ostalih, ide najbliže.

Gdje šta ide? Kečap ne treba stajati u hladnjaku, kao ni med
Gdje šta ide? Kečap ne treba stajati u hladnjaku, kao ni med


- Svi znamo da ono što nam je prvo nadohvat ruke trebamo najprije iskoristiti, a u stražnji dio smočnice valja posložiti namirnice koje imaju dulji rok trajanja. Zato treba redovito provjeravati inventar kako bismo stalno osvježavali FIFO pravilo - kazala je.

2. Najprije jedite svježe

- Svježe voće i povrće uvijek treba iskoristiti prvo. Počnite sa najzrelijim, a zatim osmislite jelovnik kako biste iskoristili ostalo voće i povrće kad dosegne zrelost - kazao je dijetetičar Kris Sollis iz International Food Information Council Foundation.

Pravilno spremanje svježih namirnica, na način da u hladnjaku čuvate lisnato povrće, dok luk i češnjak spremate na suhu mračnu policu, može produljiti rok trajanja namirnica. Samo zato što nešto djeluje osušeno ili gnjecavo, ne znači da se ne može koristiti.

Hladnjak se organzira pomoću tacne, posudica i naljepnica...
Hladnjak se organzira pomoću tacne, posudica i naljepnica...

- Namirnicu možete zamrznuti ili skuhati kako biste dodatno produljili njezino trajanje. Prezrele banane koje su dobile smeđe nijanse mogu se spremiti u hladnjak ili koristiti u smoothiejima te pečenim namirnicama. Zelenje se može blanširati, a povrće poput rajčice, bundeve ili mrkve može se ispeći. Kuhano povrće može se dodati složencima ili jednostavno zamrznuti - savjetuje Sollis.

Dodaje kako se od viška namirnica mogu pripremiti ukusni složenci ili juhe koji se potom mogu tako pripremljeni čuvati u hladnjaku od tri do četiri dana, a hranu možete razdijeliti i u manje porcije te smrznuti i tako joj produljiti trajanje do tri mjeseca.

3. Isto vrijedi i za meso te mliječne proizvode

- Pravilo koje ste primijenili na voće i povrće, itekako vrijedi i za meso i mliječne proizvode. Pripazite na rok trajanja na ambalaži, a ukoliko imate viška, razmislite o zamrzavanju kako bi takve namirnice potrajale dulje - savjetuje Beitchman.

Sirovo meso može biti zamrznuto do 12 mjeseci, a kuhano će vrijediti od dva do tri mjeseca. Mlijeko, sir i drugi mliječni proizvodi također su dobri i zamrznuti. Beitchman savjetuje da prije zamrzavanja hranu razdvojite u obroke - sir narežite na šnite ili komade, mlijeko zamrznite u kalupu za led, a meso zamrzavajte u komadima veličine jednog serviranja.

Za mlijeko i sir postoji dodatna varijanta koja će im produljiti trajanje, a to je kuhanje bešamel umaka. Kremasti i ukusni umak možete dodavati lazanjama i drugim složencima.

4. Pazite na rok trajanja

- Kad ste iskoristili svježe proizvode, meso i mlijeko, provjerite stanje u zamrzivaču. Smrznuta hrana, bez obzira je li riječ o kupovnih ili ste je sami zamrzavali, uglavnom ima kraći rok trajanja od konzervirane hrane i drugih namirnica u smočnici. No to ovisi o datumima, pa je stoga najvažnije redovito provjeravati datume  - kaže Claudia Sidoti iz tvrtke za pripremu dostavu hrane HelloFresh.

Najveće greške: Mlijeko nikad ne stavljajte u vrata hladnjaka
Najveće greške: Mlijeko nikad ne stavljajte u vrata hladnjaka

Domaćicama zato savjetuje da na svaku namirnicu koju spremaju u zamrzivač napišu datum zamrzavanja. Kod pakirane hrane oznake s datumima mogu biti zbunjujuće i obično se ne baziraju na znanstvenim činjenicama, nego kupcima služe kao vodič u kojem je razdoblju proizvod najbolje konzumirati, a ne nužno do kad ga je najsigurnije jesti.

Wheat grains and flour

- To znači da namirnice u ostavi možete jesti i nakon što im je nedavno prošao rok trajanja. Ako nešto ne izgleda ili ne miriše dobro, bacite to. No uvijek možete pripremiti hranu koja tek što joj nije istekao rok trajanja, a ne zaboravite pritom i na brašno te žitarice koje ste spremili. Pripremite od njih ukusnu tjesteninu, spremite je u hladnjak, a zatim dodajte juhama. Ili pripremite tjesteninu sa sirom pa je zamrznite - savjetuje Sidoti.

5. Budite kreativni

- Sigurno ćete se susresti sa situacijom da su vam ostale namirnice koje inače nikad ne biste kombinirali, no kreativnost je i inače dobrodošla u kuhinji. Da izbjegnete takve nepredviđene situacije, kombinirajte namirnice iz špajze s namirnicama iz hladnjaka. Primjerice, uzmite konzervirani grah, tjesteninu ili rižu te ih kombinirajte sa svježim povrćem ili smrznutim umakom. Tako ćete imati balansirane recepte i koristiti ono što imate na zalihama - kaže Sollid.

Dreamstime

- Priprema juha, čilija ili složenaca omogućuje vam kombiniranje različitih sastojaka na jedinstvene načine. Provjerite Pinterest, Google ili grupe s receptima kako biste dobili nove ideje, ili jednostavno obrišite prašinu s vaših kuharica kod kuće. Ako tražite kuharicu iz pedesetih kad su složenci bili popularni, mogli biste se iznenaditi koje su sve svježe i konzervirane sastojke koristili. Imate vremena, pa potražite način da iskoristite sastojke koje imate. Pritom riskirajte i dobro se zabavite - kaže Sidoti.

- Uobičajena jela možete obogatiti sušenim začinima ili dodavanjem neočekivanih namirnica poput meda ili javorova sirupa i na taj način omogućiti da isto jelo svaki put bude drugačije te vam neće dosaditi - savjetuje Beitchman.

Iako nemate mogućnosti kretanja ni kupovine na tržnicama, jedite što raznolikiju hranu uz puno voća i povrća, bez obzira je li riječ o konzerviranim, smrznutim ili svježim namirnicama.

- Uvijek birajte najbolje od onog što imate, u čemu uživate i što ćete zapravo pojesti, pa čak i što je dostupno za vaš budžet - zaključuje Pike.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 'Ova pandemija će promijeniti navike, izumrijet će rukovanje'

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco:

Pokretanje videa...

00:47
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica
MANJE POZNATO

Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica

Preljubnici su najčešće zadovoljni svojim odnosom, ako žena vara to je češće kraj odnosa, a većina varalica će uslijed afere sve češće voditi ljubav i s partnerom